Võlguelamise karm õppetund

ÄP 15. aprill 2011, 00:00

Draamateatris jõuab lavale "Võlanõudjad", mille fookuses on tänapäeva võlaorjuse maailm.

Shakespeare'i "Veneetsia kaupmees" on üks kuulsamaid lugusid laenamisest ja võlguolemisest. "Me kõik elame võlgu. Kõik on laenu peal. Elame võlgu tuleviku ees. Oleme võlgu ka oma eelkäijatele, tänu kelle pingutustele me üldse olemas oleme. Oleme võlgu üksteise ees. Meil on võlgu võetud mitte üksnes raha pankadelt, vaid ka tunded ja omavahelised suhted. Kas üldse on midagi, mis on päriselt meie oma? Võib-olla on see armastus? Eks paistab. Võib-olla on elu lihtsalt üks loterii? Kellel veab, kellel ei vea," mõtiskleb lavastuse üle lavastaja Hendrik Toompere jr.

Loo keskmes on noor armunud mees. Ta palub suure laenu käendajaks oma sõpra, kes on rikas Veneetsia kaupmees. Et oma ärihuvisid kaitsta, võtab kaupmees laenu pankur Shylockilt. Laenulepingus on aga pisikeses kirjas punkt, et kui laenu õigel ajal ei tagastata, võib pankur lõigata käendaja küljest 400 g kaaluva tüki liha otse südame juurest.

Looduskatastroofide tõttu makseraskustesse sattunud kaupmees langebki oma kergekäeliselt sõlmitud lepingu ohvriks. See on hind, mida tuleb maksta laenu peale võetud armastuse eest. Aga alati on lahendamatutest olukordadest väljapääs.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:13
    Otsi:

    Ava täpsem otsing