Venemaa suurim pank trügib ka Eestisse?

Fredy-Edwin Esse 18. aprill 2011, 00:00

Reedel Wall Street Journalis ilmunud intervjuus ütles Sberbanki tegevjuht German Gref, et pank soovib aktiivselt laieneda välisturgudele, millest atraktiivseimad on endised Nõukogude Liidu maad ja Ida-Euroopa. Saab näha, kas see tähendab, et Venemaa suurim pank on sihikule võtnud ka Eesti turu ja mõne siin tegutseva panga, kuid tegu on kindlasti huvitava ettevõttega.

Euro on edukam populaarsetest aktsiatest. Pank soovib kaasata senisest enam välisinvestoreid lubadustega vähendada riigi kontrolli, näidata prisket kasumit ja dividende ning laieneda uutele turgudele. Samuti soovitakse välisinvestoritele olla senisest palju kergemini kättesaadavad. Gref reisib juba sel kuul USAsse sooviga avada pangale Ameerika hoiutäht (ADR), millega pank muutuks palju suuremale hulgale investoritele kättesaadavaks. "Me tahame, et investorid, kes enne meid osta ei saanud, saaks seda nüüd teha," lisas ta.

See on mõistagi positiivne ja mõistlik mõtteviis pangalt, mis niigi kontrollib juba ligi pooli Venemaa hoiuseid. Nii suur turuosa ei lase mõistagi suurt kasvu Venemaalt oodata ja seda loogilisem on plaan laieneda välisturgudele.

Tarbimise asemel investeeri. Pangajuhi sõnul loodetakse rahvusvahelisest tegevusest tekkivat tulu tõsta praeguselt 1% aastaks 2014 5%ni. Grefi sõnul on kõige atraktiivsemad turud praegu endised Nõukogude Liidu riigid, Kesk- ja Ida-Euroopa ning Aasia. Seetõttu võib loota, et panga vaatevälja on jäänud ka Eesti, kuid tõenäolisemalt kogu Baltikum, kuna Eesti üksinda on suuri plaane omavale ja sedavõrd suurele pangale liialt väike turg.

Väga positiivne on kuulda ka, et riik plaanib enda 57,58% osalust tulevate aastate jooksul oluliselt vähendada. Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi korraldusel vahetatakse kaks riigiametnikku panga juhatuses välja pangandusekspertide vastu. Venemaa pangandussektor on praegu suhteliselt odav ning Sberbank on üks esinduslikumaid panku Venemaa turul, millesse on ka siinkirjutaja investeerinud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:51
    Otsi:

    Ava täpsem otsing