Arendaja rõhub energiasäästule

Tea Taruste 20. aprill 2011, 00:00

Raplamaale Juurusse uuslinnaku Oxford Parki rajajad on võtnud jõulise suuna energiasäästlike ja innovatiivsete lahenduste rakendamisele. Arendusse planeeritakse Eesti suuruselt neljanda elektri- ja soojusenergia koostootmisjaama ehitust ning Eesti esimese Smart Grid ehk targa elektrivõrgu lahendust, mis võimaldab säästa kuni 50% senistest elektrikuludest.

24 MW sisendvõimsusega koostootmisjaam hakkab kütusena kasutama biomassi. Kuna energiat hakatakse tootma kohapeal, on kohalikel elanikel võimalik soojusenergia kuludelt säästa umbes 40% võrreldes sellega, mida makstakse praegu regioonis. Võrreldes põlevkivist energia tootmisega, võib biomassijaam säästa kuni 100 000 tonni süsinikku aastas.

Oxford Parki ehitustööde esimeses etapis on kavas välja ehitada ka infrastruktuuriühendused Juuru aleviku ja Oxford Parki vahel. See võimaldab hakata soojusenergiat tarnima ka Juuru alevikule, kaasa arvatud Juuru Gümnaasiumile.

Smart Grid saab Oxford Parkis kasutusvalmis pärast esimeste majade ja elektrisüsteemi valmimist. Teistes riikides tehtud statistika järgi on võimalik korralikult paigaldatud päikesepaneelidega, mis on ühendatud Smart Grid'iga, teenida aastas 300 eurot ning säästa kuni 50% elektrikuludest. Tarbijatel on võimalus enda energia ise toota ning müüa ülejäägid targa võrgu kaudu.

Oxford Sustainable Group'il on kogemused energia tasuta tootmises päikeseenergiast Suurbritannia majapidamistes. "Oleme võtnud arvesse Eesti vähesema päikesevalguse, põhjamaise asukoha," rääkis Oxford Sustainable Group'i tegevjuht Hadley Barrett. "Intelligentsed lahendused ei pea maksma rohkem, vaid peaksid olema paremad ja maksma vähem. See on jätkusuutliku arenduse tõeline tähendus," lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:51

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing