Äripanga suurosanik sisenes turvaturule

Koit Brinkmann 25. aprill 2011, 00:00

"Loodan, et uue omanikuga tulevad ka uued perspektiivid. Plaanid on seotud nii Eesti kui ka välismaaga," sõnas OÜ Turvateenistus Alfastar tegevdirektor ning vähemusosanik Kirill Samsonov. Ettevõtte tulevikuplaane detailsemalt ta veel avada ei soovinud. "Vaatame rahulikult turgu, mis juhtuma hakkab," lisas Samsonov.

Turu kokkutõmbumine sunnib muutustele. Hiljuti toimusid olulised muudatused ka kahe konkurendi juhtkonnas. Vahetus Urmas Sõõrumaale kuuluva K Grupi tegevdirektor, samuti on uus juhatuse liige ASis Securitas Eesti.

Samsonovi sõnul on viimaste aegade vangerdused seotud turvateenuste turu langusega, kahe aastaga on see olnud kokku 600 miljonit krooni. Samas on konkurents väga tihe ning hinnasurve suur, kuid kõik vaatavad, kuidas turuosa suurendada.

"Eks nad ongi sama ambitsioonikad. Soovin, et neil hästi läheks, oleme omavahel normaalselt läbi saanud," iseloomustas Alfastari Margus Laasi, kes liikus hiljuti OÜ K Grupp Turvateenused juhatuse liikme kohalt ettevõtte nõukogusse.

Ostupakkumisi varemgi. Alfastarile on varem tehtud mitmeid pakkumisi nii aktsiate müügiks kui ka koostööks. Viimase puhul võib küll kulusid kokku hoida, kuid turvateenuse tase võib seetõttu hoopis langeda ja seda pole Alfastari omanikud soovinud.

Nüüd on aga Žukovi ettevõte AS Leonarda Invest ostnud 78 protsenti Alfastari osakutest. Väike osa sellest kuulus pankrotistunud viinatöösturile Igor Savenkovile ja tema äripartnerile Aleksandr Tokarevile. Suurima portsu müüs Alfastari juhatuse liige Grigori Levtšenko, kes töötas kunagi Jüri Pihli alluvuses kaitsepolitsei osakonnajuhina. Žukovi palgal on praegu ka Pihl, eelmise aasta lõpust on ta lennundusega tegeleva Panaviatic Holding ASi juhatuse liige.

Samsonovi sõnul ei tulnud Žukov Alfastari omanikeringi Savenkovi pankrotiprotsessi kaudu, kus ka Žukovi osalusega firmal oli nõue, vaid üksteist tuntakse juba pikemat aega. Üle kümne aasta on Tallinna Äripank olnud Alfastari klient.

Ka Samsonov müüs Žukovile osasid maha, 48 protsendi asemel kuulub talle nüüd 28 protsenti ettevõttest. Samsonov on endine kriminaalpolitsei mõrvaosakonna töötaja, kes enne Alfastari asutamist töötas kaks aastat turvafirma ESS sisekontrollis.

Sünnist saadik kasumis. 1999. aastal asutatud Alfastaril on 230 töötajat ning ettevõte on kõik aastad lõpetanud kasumiga ning toonud omanikele ka dividende. Peamine tegevuspiirkond on Tallinn koos lähiümbrusega.

Kuni 2006. aasta suveni olid turvafirma omanikeringis ka Paldiski Põhjasadama omanikud Aleksei Tšulets ning Aleksandr Nakonetšnõi.

Žukov talle saadetud küsimustele ei vastanud.

Äripäev kirjutas eelmise aasta alguses Tallinna Äripanga aktsionäridest. Toona kuulus pangast Andrei Žukovi firmale Leonarda Invest 21,8 protsenti, lisaks kuulus talle ASi Grand Marketing kaudu veel 3,3 protsenti ning TBB Investi kaudu umbes 1,5 protsenti.

Kuid üle poole Äripanga aktsiate omanikest peitis ennast sisuliselt varifirmade taha.

Et veerand Tallinna Äripanga aktsiate omanikest koondus ühele aadressile ja juhtidena näidati samu firmasid, võis eeldada, et seal taga on üks ja sama isik või seltskond. Teine veerand panga aktsiatest kuulus erinevatele Küprosel, Briti Neitsisaartel ja USAs registreeritud firmadele.

Mitte ühegi nn varifirmadele kuuluva ettevõtte osalus Tallinna Äripangas ei ületanud 10 protsendi piiri. Ka eraisikuna Äripanga aktsiaid omavale Venemaa kodanikule Joulia Belakhovale kuulus neid piinliku täpsusega 9,95 protsenti.

Krediidiasutuste seaduse järgi tekib 10 protsendi piiri ületamisel aktsionäril pangas oluline osalus ning finantsinspektsioon peab hindama sellise aktsionäri laitmatut ärialast mainet. Ta ei tohi olla kriminaalse taustaga, tal peab olema piisavalt hea finantsseisund või võimekus finantse kaasata, ning hea renomee.

Mullu oktoobris suurenes Leonarda Invest osalus Tallinna Äripangas 48,3 protsendini.

Alfastar on klassikaline tubli turvafirma. Ettevõte, mis toodab kasumit. Valveteenuse turul võistleb koos K Grupiga neljanda koha pärast. Kõige suurem on G4S, järgnevad Pristis ja Securitas Eesti.

Tallinna ja pealinna lähiümbruse mastaabis on Alfastar väga arvestatav tegija.

Neil on hea tehniline kompetents ning nad on ka turvatehnika edasimüüjad. Taset näitab seegi, et viimane aasta turvatöötaja valiti just Alfastarist.

Kindlasti käib praegu turvateenuste turu ümberjagamine. Turg on küll väike, aga huvitav. Lähiajaloost meenutame Skorpioni ülevõtmist Pristise poolt, kindlasti on ka K Grupil Sõõrumaa omanduses palju suuremad ambitsioonid.

Turuosa suurendamise võimalused on investeerida teenuste arendamisse ning regionaalse leviku suurendamisse, konkurendi ülesostmine või temaga koostöö tegemine.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing