Jeemeni president lubab võimust loobuda

Katri Soe-Surén 24. aprill 2011, 16:54

Peale kuudepikkusi autoritaarse valitsuse vastaseid protestimeeleavaldusi teatas Jeemeni president Ali Abdullah Saleh et on valmis peagi võimust loobuma. Seda tingimusel, et talle tagatakse puutumatus.

Jeemeni riigitelevisiooni teatel aktsepteeris Saleh Pärsia lahe koostöönõukogu (GCC) poolt väljapakutud plaani ja on valmis võimu oma kohusetäitjale üle andma.
Plaan, mille pakkusid välja Saudi Araabia, Araabia Ühendemiraadid, Omaan, Kuveit, Bahrein ja Qatar, näeb ette Rahvusliku Ühtsuse valitsuse moodustamist Jeemenis ja meeleavalduste lõpetamist. President peab 30 päeva jooksul tagasi astuma, 60 päeva hiljem tuleb valida uus president.  Plaaniga on üldjoontes nõus nii valitsuspartei kui seitse opositsiooniparteid.

Presidendi tagasiastumise peab heaks kiitma parlament, kus domineerivad Salehi toetajad. USA on soovitanud Salehil alustada viivitamatult võimu rahumeelse üleandmise protsessi.

Viimase kahe kuu jooksul on Jeemeni julgeolekujõud meeleavaldajaid jõuga maha surunud. Rohkem kui 130 inimest on tapetud. Saleh on Jeemenis võimul püsinud viimased 32 aastat. Protestide tulemusel lubas Saleh enam mitte kandideerida 2013. aasta presidendivalimistel. Selle asemel pidanuks tema asemel ametisse saama poeg. Meeleavaldajad selle ettepanekuga ei nõustunud.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. April 2011, 16:54
Otsi:

Ava täpsem otsing