Riho Unt: uueks prioriteediks mõistlik laenamine

25. aprill 2011, 13:12

Pangaliidu ja SEB panga juhi Riho Undi sõnul oleksid pangad buumiajal võinud mõnedele projektidele, mida rahastati hoopis  "ei" öelda. Uueks prioriteediks laenuturul on mõistlik laenamine.

“Mõnedel juhtudel oleks võinud öelda projekidele ei, mis said ikkagi rahastatud," kommenteeris buumiajal laenude andmist Riho Unt. Nüüdsest pööravad pangad varasemast suuremat tähelepanu laenuprojekti olemusele ja põhjendatusele konkreetse laenusoovija vajaduste seiskohalt.

Majandus on kriisist väljumas ning kuigi inflatsioonisurve piirab majapidamiste väljavaadete paranemist, on pangajuhtide hinnangul oodata laenuturu elavnemist.

„Laenubuumist tegid oma järeldused nii laenuandjad kui ka –võtjad. Pangad on täiustanud riskihaldust ning pööravad suuremat tähelepanu klientide profiilile ning samas ei ole olemas universaalseid laenutingimusi ning konkreetne pakkumine on iga kliendi puhul erinev,“ rääkis pangaliidu juhatuse esimees Riho Unt, kes tutvustas üritusel ka kolme erinevat tüüpi laenujuhtumit.

Undi sõnul hoogustus eraisikute laenamine 2010. aasta sügisel ning vaatamata vaiksemale aasta algusele on trend ülespoole. „Turul on finantseerimisvõimalused paranenud, kuid suurem laenukäive eeldab ka suuremat nõudlust. Edasine suund sõltub ka Euribori liikumisest,“ märkis ta.

“Ootasime eluasemelaenuturul aktiivsemat kevadet. Üks mõju on ebakindlus, vaatamata positiivsetele ootustele. Selge on see, et turg nii madalale ei jää," lisas Unt pressikonverentsil.

Tema hinnangul hakkavad pangad pöörama senisest enam tähelepanu ka laenu sihtotstarbelisele kasutamisele ja harjumuspärasele maksekäitumisele. “Usalda, aga kontrolli! Kui kliendil on olnud harjumus olla väikestes võlgnevustes, siis see harjumus ei muutu. Samuti hinnatakse nüüdsest kliendi tegelikku võimet laenu maksta. Näiteks, kas küttearved on uues kohas suuremad kui vanas kohas," märkis Unt, kelle hinnangul lähevad laenusaamisel arvesse ka igapäevased kulutused.

 "Hea tagatis ei kompenseeri puudusi maksevõime või laenu sturktuuri/projekti põhjendatuse osas. Kliendil peab olema piisav rahavoog, et suudaks teenindada laenu. Ka intressimakse arvutatakse kõrgema taseme pealt,” märkis Unt.

Tarbijakaitseameti peadirektori Andres Sooniste hinnangul on selge, arusaadav ja võrreldav informatsioon on tarbijale teadliku valiku tegemise alus. Eriti oluline on tarbija turvalisuse suurendamine ja valikute lihtsustamine finantssektoris, mistõttu peavad täie tõsidusega kõik krediidiandjad suhtuma korrektselt täidetud teabelehe õigeaegsesse esitamisesse. Eesmärgiga, et enne lepingu sõlmimist oleks reaalselt võimalus ka erinevaid pakkumisi kiirustamata võrrelda.

Täna tutvustasid pangaliidus toimunud pressibriifingul Eesti Pangaliidu juhatuse esimees Riho Unt, finantsinspektsiooni juhatuse esimees Raul Malmstein ja  tarbijakaitseameti peadirektor Andres Sooniste uut täiustatud juhendit, mis juhib nii laenuandjate kui ka laenuvõtjate tähelepanu mõistlikumale laenamisele. 1. juulist 2011 jõustuvad tarbijakrediidi direktiivi muudatused, mis peaksid mõjutama nii laenuandjaid kui ka võtjaid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. April 2011, 17:16
Otsi:

Ava täpsem otsing