Välismaalased saavad kõrvetada

Fredy-Edwin Esse 27. aprill 2011, 00:00

Kui hakata vaatama lahkujate nimekirja, siis tegu on suurte ja aukartust äratavate nimedega - Barclays, Banco Santander, Swedbank ning eile lahkumisest teatanud HSBC. Kõik need pangad asusid Venemaad vallutama enne ülemaailmset finantskriisi ja sooviga saada võimalikult suur osa jaepanganduse turul.

Üksteise järel mõisteti, et jaepangandus ei too edu ning võimalusel keskendutakse korporatiivpangandusele. HSBC avaldas nädala alguses peaaegu identse pressiteate veebruarikuisele Barclayse omale, teatades et "parimad võimalused" peituvad korporatiivpanganduses.

Pankade lahkumisel on mitu põhjust. Ühelt poolt on majanduskriis oluliselt muutnud pankade strateegiaid ja juhtimist, mistõttu tõmmatakse senisest palju varem vähem tulusatele operatsioonidele vesi peale. Teisalt ei suutnud ükski eespool nimetatud pankadest saavutada kriitilist jaepanganduse klientide massi, mis oleks lubanud kasumlikult ja elujõuliselt tegutseda.

Kodumaiste suurpankade kontroll. "Välismaised tegijad, kel pole piisavalt laia haaret, aetakse riigist välja," ütles UniCrediti uuringuharu juht Rustam Botashev Bloombergile läinud kuul. "Nad ei suuda edukalt võistelda kohalike pankadega."

Selles peitubki probleem välismaiste pankade jaoks. Venemaal on kaks väga suurt kodumaist tegijat - Sberbank ning VTB Group. Esimene ehk Sberbank on Venemaal selge turuliider, sest kogu Venemaa pangandusvaradest omatakse 27%, kõigist jaepanganduse hoiustest 48%, Venemaa tarbijalaenudest kuulub neile 32% ning korporatiivlaenudest 31%. Veidi väiksemad osad kuuluvad VTB-le, kuid ainuüksi nende kahe panga peale on suur osa Venemaa pangandusturust hõivatud.

Venemaa kaks suurt panka peaksid kõikide märkide järgi turuosa veelgi kasvatama. Sberbankil on üle terve Venemaa ligi 20 000 kontorit. VTB jaeäril VTB24 on enam kui 530 kontorit ning panga investeerimispanganduse üksus on suurim võlakirja- ja aktsiaemissioonide organiseerija. VTB on ostmas TransCreditBanki ja plaanib üle võtta Bank of Moscow. Sberpank on juba allakirjutanud lepingule, millega ostetakse miljardi dollari eest Venemaa vanim investeerimispank Troika Dialog.

Küll aga ei ole tegelik pilt sedavõrd trööstitu, kui esmapilgul paista võib, sest Venemaal on ka mõned Läänest pärit edukad pangad. Prantsuse Societe Generale on saanud läbi 2008. aastal omandatud kontrollosaluse Rosbankis endale ligi kolm miljonit kundet. Pangal on Venemaal 600 kontorit ja enam kui 16 000 töötajat.

Erand kinnitab reeglit. Itaalia suurimal pangal UniCreditil on Venemaal enam kui sada kontorit ja 3700 töötajat. Austria Raiffeisen International Bank on varade mahult Venemaa suuruselt üheksas pank.

"Välispangad nagu UniCredit, Societe Generale ja Raiffeisen on siin olnud pikemat aega ja neil on hästi läinud," ütles UralSib Finaciali pangandusanalüütik Leonid Slipchenko. "Venemaa jääb kasvulooks ning pankadel on tohutu potentsiaal haarata kiiresti kasvavat tarbijalaenude turgu."

Kuid suure tõenäosusega kasvavad selle suure potentsiaali pealt enamasti praegused pangad. "Venemaa turule sisenev välismaine pank peab tegema väga suuri investeeringuid, et jõuda teistele pankadele järele," ütles hedge-fondi Verno Capital strateeg Roland Nash Financial Timesile.

Palju potentsiaali. Sberbank on valitsuse soosingus seoses läbiviidavate reformide, juhtkonna muudatuste ning uute toodete avalikustamisega. "Valitsus on otsustanud sponsoreerida reforme pangandussektoris Sberbanki kaudu, selle asemel, et reformida tervet sektorit," lisas Nash.

Venemaa pangandussektoril on kindlasti palju perspektiivi tõusta tänu riigi arengule seoses laenunõudluse kasvu ja välisinvestorite lisandumisega. Põgenenud pangad võib Venemaal maha kanda, kuid kes on valule vastu pidanud, neid ootab tõenäoliselt ilus tulevik. Jätkuvalt soovitaksin eelistada Sberbanki, mille aktsiad on Eest investorile pankade kaudu ka ilusti saadaval. Pealegi, varsti saab ehk iga eestlane juba Sberbanki edule oma rahaga kaasa aidata, sest pank plaanib laieneda endistesse Nõukogude Liidu riikidesse.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing