Aiandusraamatute saak ikaldus

Tanel Raig 28. aprill 2011, 00:00

Eelmise aasta esimese kvartali järel troonis Apollo raamatukaupluse aiandusraamatute edetabeli tipus Menu Kirjastus raamatuga "Maagilised taimed ja taimemaagia. Legendid, faktid ja uskumused". Samale kirjastusele kuulus ka kuues koht raamatuga "Peenar Sinu aias - mahamärkimine, rajamine, hooldus". Mõlemad raamatud anti välja juba 2009. aastal.

Vaatamata eelmise aasta alguse edule ütleb Urvi Kaljas Menu Kirjastusest praegu esimese hooga, et sel aastal on aiaraamatutega kesised lood ehk eriti neid ei ilmu.

Tagasihoidlik joon aiandusteemas võeti juba eelmisel aastal - siis ei ilmunud Kaljase väitel Menu Kirjastusel ühtegi aiaraamatut.

Meeldetuletuse peale, et aasta tagasi oli Menu Kirjastusel plaan anda 2010. aastal välja neli aiaraamatut, meenub Kaljasele, et kaks neist tõepoolest ilmusid (Mercedes Merimaa "Minu tee taimede väeni" ning Urmas Laansoo, Krista Kauri ja Taimi Puusepa "Maagilised taimed ja taimemaagia") ja koguni nii edukalt, et mõlemast tehti aasta jooksul kordustrükk.

Tänavu on Menu Kirjastusel plaanis välja anda kaks aiandusraamatut. Märtsis ilmus Urmas Laansoo, Krista Kauri ja Taimi Puusepa "Kuulsad ja kummalised taimeriigis", sügisel on plaanis anda välja teine osa Mercedes Merimaa raamatule.

Kuigi eelmised aiandusraamatute projektid osutusid edukateks, on kirjastus ettevaatlik ja tiraažid jäävad väiksemaks kui eelmisel aastal. "Kuna raamatuturg on praegu languses ja tuntavat tõusu pole näha, siis kaalume hoolega, milliseid raamatuid ja kui palju välja anda," ütleb Kaljas. "Osa planeeritud raamatuid on lükkunud järgmisesse aastasse lootuses, et läheb paremaks," lisab ta.

Ka Mirjam Parmastole Varrakust ei meenu esialgu ühtegi aiandusraamatut, mida kirjastus tänavu välja annaks. Kuigi Varrakul oli eelmisel suvel müügil väga hästi ostetud suurteos "Aianduse entsüklopeedia", on tema andmetel tänavu vaid kahe taimeraamatuga piirdutud. Ostjate huvipuudust aiandusraamatute vastu Parmasto siiski ei tunnista. Ta kinnitab, et Varrakul on plaanis välja anda mitu aiaraamatut, kuid sellel hooajal need valmis ei saa, vaid jäävad 2012. aastasse.

Lõpuks meenub Parmastole siiski ka üks tänavuaastane aiandusraamat - sügisel ilmub Andres Vaasa käsiraamat okaspuudest.

Maalehe Raamatu üllatavat tagasihoidlikkust aiandusraamatute kirjastamisel tõdeb ka Valentina Kuldma Maalehe Raamatu kirjastusest: "2011. aastal ilmub meie kirjastusel tavatult vähe aiandusteemalisi raamatuid." Siiski lisab ta kohe, et rohenäppudele mõeldud huvitavad projektid on töös, kuid need ilmuvad 2012. aasta kevadel.

Tänavu aasta aiaraamatute saagiks jäävad vaid kahe raamatu kordustrükid, mis ilmuvad mais.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing