Ostutuur aianduskeskustes toimub laua tagant tõusmata

Gerli Ramler 28. aprill 2011, 00:00

Aiandushuviline Triinu Uuskase on seemnete tellimist interneti teel kasutanud paar korda. "See on mugav inimesele, kellel ei ole autot ega aega käia järjest läbi aianduskeskuseid ja ehituspoode, kus aiapidamistarvikuid müüakse," jutustab ta. "Mulle meeldis, et sain kõik asjad operatiivselt ühest kohast ning pakk tuli kiiresti kohale."

Saatekulu võrdne poodi sõitmise kuluga. Ka rahaliselt Triinu ei kaotanud, kuna tema ostetud köögivilja- ja maitseainetaimede seemned olid kauplustes pakutavatega sarnase hinnaga. Saatekulu võrdus kütuse- ja ajakuluga, mis oleks mööda poode ringi joostes kulunud. Uuskase tegi oma ostud Seemnemaailmast, kus paki kättetoimetamine Eesti Posti kaudu maksab 3,20 eurot, SmartPosti kaudu 2,75 ning Els Pluss kulleriga kojutoomine 4,02 kuni 5,36 eurot.

"Samas ei saa eitada, et teatud võlu on näputada seemnepakikesi poes ning lugeda infot, võrrelda neid omavahel ja paluda ehk müüjaltki abi otsustamisel," tunnistab ta. "Kui on mahti ikkagi kauplusest osta külviks vajalikku, teen seda nii-öelda oma käega katsudes paremal meelel."

Välismaalt tellimine nõuab tähelepanu. Teine lugu on välismaalt lillemugulate või erilisemate võõramaa taimede seemnete tellimisega. Välismaalt tellimisel tuleb Uuskase sõnul silm peal hoida nii saatekuludel Eestisse kui ka firma usaldusväärsusel. Oleks ju kahju kulutada hulk raha näiteks vananenud seemnetele. "Kõige kindlam on rääkida inimestega ja vaadata foorumitest, milliseid müüjaid soovitatakse. Ja soovitan panna tellimus kokku ning ost mitme inimese peale sooritada."

Jõgeval on tegeletud köögiviljade sortide aretamisega alates möödunud sajandi 20. aastatest.

Praegu paljundatakse meil 23 köögiviljasordi seemet - need sordid on saadud pikaajaliste katsetuste tulemusena kohalikes kliimatingimustes. Ja just seetõttu on need sordid väga sobivad eelkõige Eestis kasvatamiseks.

Kohalikud sordid ongi jätkuvalt väga nõutud pikaajaliste kogemustega aiapidajate seas. Aga loomulikult sobivad need ka algajatele, eriti koduaedadesse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:10
Otsi:

Ava täpsem otsing