Siseturg hakkab jalgu alla võtma

Alyona Stadnik 28. aprill 2011, 00:00

Vändra Leib OÜ juhataja Krista Assi sõnul on ettevõtte olukord parem kui eelmisel aastal, kuigi nad ei ole oma toodete hindu tõstnud. "Kui võrrelda seda aastat eelmise aastaga, siis on olukord on muutunud paremaks, kuigi kõik kaubad, mida me sisse ostame, on läinud kallimaks. Meie ei ole oma toodete hindu tõstnud ning vaatamata sellele on praegu kasuminumber suurem kui eelmisel aastal," rääkis Assi. Sellel aastal on siiski hinnatõus planeeritud. "Me ei pääse sellest kuhugi, me ei tule omadega lihtsalt välja. Planeerime umbes 10% hinnatõusu," täpsustas Lassi. "Meil on praktiliselt kõik käsitöö, mis on kallis," selgitas ta.

Lõuna-Eestis tegutseva Kääriku Puhke- ja Spordikeskuse OÜ juhi Heiki Ehte sõnul on majutuse koha pealt see aasta parem kui eelmine. "Meie põhilised külastajad on seotud spordi- ja treeninglaagritega, seega põhiliselt eestlased," rääkis Ehte ja lisas, et tulevikus ei ole suurt külastajate tungi oodata. "Kõik otsuseid tehakse kaalutletult ning raha ei taheta väga lihtsalt välja käia," ennustas ta.

Jazz Pesulad OÜ juhatuse liikme Ando Mellikovi sõnul on selle aasta algus olnud läbi aegade kõige halvem, sest talv oli pikk. Aasta kokkuvõttes ootavad nad siiski väikest kasvu. "Meie äri üks olulisemaid faktoreid on ilm. Kui kõik teed on valged, siis keegi autosid ei pese," kommenteeris ta.

Kevad tõi rõõmsamad numbrid. Mellikov täpsustas, et varem pidasid nad kõige hullemaks eelmise aasta algust. "2010. aastal kaotasime võrreldes 2009. aastaga 50% ja nüüd kaotasime 80% käibest," sõnas Mellikov.

Märts ja aprill on ettevõttes juba paremad olnud. "Oleme eelmise aasta numbritest mööda läinud," sõnas Mellikov. "Loodame, et sel aastal tuleb ikka väike kasv võrreldes eelmise aastaga."

Eesti Panga president Andres Lipstok ütles eilsel pressikonverentsil, et maailmamajandus on taastunud prognoositust kiiremini ning see on aidanud Eesti ettevõtetel langusest kiiresti üle saada. "Eesti majandus on taastunud oodatust kiiremini. Välja öeldud numbrid näitavad seda, et asi läheb väheke paremini, kui on prognoositud," lausus Lipstok.

Edaspidi hakkab Eesti Panga hinnangul järjest rohkem ekspordi kõrval majanduskasvu panustama ka sisenõudlus. Sellele viitab tootmisressursside rakendatuse kasv, kasvav kindlustunne ja alanev tööpuudus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing