Tamjärv: kool ei tohi lapses ettevõtlikkust tappa

Väinu Rozental 27. aprill 2011, 15:13

Kõigepealt tasub mõelda, mida koolil tasuks tegemata jätta, alustas Rocca al Mare kooli asutaja Hannes Tamjärv vastamist päevaküsimusele, mida teha, et noorte hulgas oleks ettevõtlikkust rohkem.

„Kõige hirmsam, mis saab juhtuda, on see, et lapse kaasasündinud huvi kooli ajal vaikselt kärbub – põhikooli lõpetaja silmad ei sära kaugeltki nii kui teise klassi tegelase omad,“ rääkis Rocca al Mare Kooli ASi nõukogu esimees, suurärimees Tamjärv.

„Kõiki neid hetki, kui on näha, et õpilasel on huvi millegi vastu, tuleb ülihoolsasti ära kasutada," jätkas Tamjärv. "Näiteks kui teismeline tahab jalgrattaga tagurpidisalto selgeks saada, siis tasuks seda huvi ära kasutada. See trikk on puhas füüsikateemaline ülesanne ja selle abil saab lapses huvi füüsika vastu süvendada.“

Tamjärve sõnul peaks kool kuulutama ettevõtlikkuse ja sellest tulenevalt ka ettevõtluse väärtuseks. „Ettevõtlikkust tuleb koolis väärtustada,“ rõhutas ta. „Mitte nii nagu eestlased on poolnaljatades harjunud ütlema, et initsiatiiv on karistatav. Paraku on koolis väga palju olukordi, kus miks küsimuste esitamine on pigem karistatav. Aga see peaks olema vastupidi.“

Tamjärv lisas, et kui õpilases tundub olevat ettevõtlikkuse soont, siis peaksid koolis need inimesed, kellel ka seda soont on, ja veel parem, kui ka kogemust on, koos mingi eesmärgi nimel tegutsema hakkama.

Äripäeva päevaküsimus oli ajendatud sellest, et täna pärastlõunal selgub Eesti parim õpilasfirma.

 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    27. April 2011, 15:13
    Otsi:

    Ava täpsem otsing