Välismaised pangad pagevad Venemaalt

Fredy-Edwin Esse, California 27. aprill 2011, 10:07

Suur ja avar Venemaa on juba pikka aega olnud Lääne pankade vaateväljas, kuid vaid vähesed on julgenud seda maad avastama minna. Paraku on aga need vähesedki saanud tunda Vene karu karmi loomust, pagedes üksteise järel taas tuldud teed tagasi.

Kui hakata vaatama lahkujate nimekirja, siis tegu on suurte ja aukartust äratavate nimedega – Barclays, Banco Santander, Swedbank ning eile lahkumisest teatanud HSBC. Kõik need pangad asusid Venemaad vallutama enne ülemaailmset finantskriisi ja sooviga saada võimalikult suur osa jaepanganduse turul.

Üksteise järel mõisteti, et jaepangandus ei too edu ning võimalusel keskendutakse korporatiivpangandusele. HSBC avaldas nädala alguses peaaegu identse pressiteate veebruarikuisele Barclayse omale, teatades et „parimad võimalused“ peituvad korporatiivpanganduses.

Häda pankade lahkumise taga peitub tegelikult mitmes aspektis. Ühelt poolt on majanduskriis oluliselt muutnud pankade strateegiaid ja nende juhtimist, mistõttu tõmmatakse senisest palju varem vähem tulusatele operatsioonidele vesi peale. Teisalt ei suutnud ükski eespool nimetatud pankadest saavutada kriitilist jaepanganduse klientide massi, mis oleks lubanud kasumlikult ja elujõuliselt tegutseda.

Lähemalt loe tänasest Äripäevast või päevapiletiga. Päevapileti saad osta siit.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    27. April 2011, 10:07
    Otsi:

    Ava täpsem otsing