ETFide turg sai endale uue liidri

Raivo Sormunen 02. mai 2011, 00:00

Börsidel kaubeldavad fondid (ETF) trügivad üha enam investorite aktsiaportfellidesse. See on ka igati loomulik. ETFide teenustasud on väga madalad, nendega saab kaubelda sama lihtsalt kui aktsiatega ning nende valik kasvab päev-päevalt.

Maht triljon dollarit. 2010. aasta lõpuks oli Ühendriikide börsidel noteeritud ETFide varaline maht kasvanud IndexUniverse'i andmeil üle triljoni dollari piiri.

Esimene börsil kaubeldav fond - SPY (liigub sarnaselt USA turu laiahaardelise S&P 500 indeksiga) - toodi turule 1993. aasta 29. jaanuaril. Praegu saab Ühendriikide turul kaubelda juba ligi 1200 erineva fondiga.

Eelmisel nädalal tehti ETFide turul väikest ajalugu. Nimelt suutis börsil kaubeldav hõbedafondi osak (iShares Silver Trust, sümbol SLV) tõusta turu kõige popimaks ETFiks.

Hõbe tõusis esikohale. Neljapäeval kaubeldi New Yorgi börsil koguni 180 miljoni iShares Silver Trust osakuga kogumahus 8,5 miljardit dollarit.

Aastaid kõige popima börsil kaubeldava SPY fondi kauplemismaht jäi "vaid" 125 miljoni osaku juurde. Kuna SPY osak on aga kallim, ulatus selle päevane käive siiski hõbedast suurema 16,3 miljardi dollarini.

"Kui paljude ETFidega on perioodiliselt kaubeldud alates 2004. aastast enam kui SPYga, pole sellise mahuga kauplemisaktiivsust veel keegi näidanud," märkis Barron'sile Katrina Clay New Yorgi börsilt.

SLV osaku aktiivsus on viimaste kuudega kasvanud väga hoogsas tempos. Võrreldes esimese kvartaliga oli eelmise nädala kauplemisaktiivsus viis ja pool korda kõrgem. Samas SPY osaku aktiivsus on sama aja jooksul kolmandiku võrra langenud.

Kui ühe tooraine hinnaliikumist jälgiv fond on populaarsem kui kogu USA aktsiaturu eliiti kajastav fondiosak, siis on see selge märk, et viimanegi raha on hõbeda hullusega kaasa läinud. See võib tähendada, et hõbeda mull on lõhkemas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing