Teeks matemaatika riigieksami kohustuslikuks

Mati Feldmann 02. mai 2011, 00:00

Mulle on jäänud meelde ühe suurmehe ütlus, et matemaatika on see, mis hoiab mõtlemise korras. Seejuures kõige argisemal tasandil, kui on vaja langetada otsuseid, planeerida oma tegevusi ja aega, vaagida millegi plusse ja miinuseid, õppida ütlema "ei" või kulutada mõistlikult raha.

Tõsi, ma ei arva, et rikaste edetabel koosneb parimatest matemaatikutest, aga vaevalt matemaatiliste võimete arendamine seda ka takistab.

Matemaatika vajalikkusest. Inseneriasjanduse propageerimisega tegeldes näen ma, et matemaatikat on vaja tootmisele üles ehitatud majandusmudeli põhistamiseks.

Kas inseneriks, spetsialistiks, tootmisjuhiks võib saada ilma matemaatika eksamit vähemalt, ütleme, 50 punktile ära tegemata? Kui gümnaasium rõhub pehmematele ainetele, siis kandub see ajas ja ruumis edasi ja pehmemaks muutuvad ka ülikoolide erialad, ülikoolide lõpetajad ise, loodavad töökohad, majandusmudel tervikuna. Kes siis veel toodab midagi? Hiina?

OK, me räägime samavõrd teenustemajandusest, kuhu pehmed oskused marjaks ära kuluvad, pealegi annab teenuste sektor ühe arenenud riigi (ka meie) SKPst tunduvalt suurema osa kui tootmissektor. See on status quo, kus me oleme, aga kas ma eksin, kui väidan, et see tasakaal võiks nihkuda veidi tootmissektori kasuks. Mõned protsendipunktid.

Usun, et meie majandus oleks mõnevõrra kindlamal alusel. Ja et midagi ära teha, teen ettepaneku: matemaatika riigieksam peaks olema kõigile gümnaasiumilõpetajatele kohustuslik.

See alustab küll päris kaugelt, aga esmalt laotakse vundamenti, mitte ei panda katust. Loomulikult matemaatikat vägisi armsaks ei tee ja see polegi eesmärk. Aga matemaatika on üks baaskompetentse ja koolil on minu arvates õigus seda õppurilt rohkem nõuda. Teisisõnu, kui õppur matemaatika kasulikkust ise ei taipa, siis tuleb teda veidi tagant sundida. Kui see aitab tal hiljem elus mõtlemist korrastada, võib-olla ütleb veel aitähki.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing