Veefirma soovib aktsionäride abi

Fredy-Edwin Esse 03. mai 2011, 00:00

Eile pöördus ASi Tallinna Vesi juhatuse esimees Ian Plenderleith firma aktsionäride poole kutsega paluda üheskoos Euroopa Liidu Komisjonilt abi seoses Eesti ametivõimude tegevusega. Sel samal hommikul tuli ka uudis, et firma maksab dividende 0,80 eurot aktsia kohta.

Dividend teada. Veefirma juht selgitas aktsionäridele läkitatud kirjas veefirma positsiooni ja käitumist seoses tariifivaidluste saagaga, puudutades põgusalt ka reedel avalikustatud kvartaalseid majandustulemusi. Peamine rõhk läks ikkagi investorite tunnete üleskütmisele, et need liituks võitluses konkurentsiametiga.

Lisaks sai samal hommikul teatavaks Tallinna börsi oodatuim dividendiuudis. Dividendi lipulaeva nõukogu teeb ettepaneku maksta A-aktsia omanikele dividende 0,8 eurot aktsia kohta ja B-aktsia omanikele 639,12 eurot aktsia kohta. Samuti tehti ettepanek jätta eelmiste perioodide jaotamata kasum jaotamata ning mitte teha puhaskasumist eraldisi reservkapitali.

Dividendidena jaotatakse 16 000 639,12 eurot ASi Tallinna Vesi 31.12.2010. aasta seisuga kogunenud 34 568 133 eurosest (540 873 749 kroonisest) jaotamata kasumist.

Markantne juhtum. Seega tuli kaks tähtsat uudist peaaegu korraga, mis paneb mõtlema. Kas veefirma juhtkond proovib helde dividendiga hellitatud aktsionäre ära moosida ja sedasi loota nende abile?

Ilmselt selline stsenaarium väga reaalne ei ole, kuid aktsionäride poole pöördumine abipalvega, kus on isegi konkreetsed institutsioonid (koos veebilehega!) välja toodud, on päris markantne. Plenderleith rõhus kirjas isegi investorite enda alalhoidlikkusele, väites, et ohtu võib sattuda kuni pool aktsionäride investeeringute väärtusest.

Suurt edu sellest pöördumisest ma ei näe, kuid ehk talitas veefirma veidi valesti. Ehk oleks priskest dividendist ilma jäänud investorid märksa aktiivsemalt asunud enda investeeringut kaitsma?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing