"Okupatsiooni järel kärped talutavad"

Katri Soe-Surén 03. mai 2011, 11:53

President Toomas Hendrik Ilvese sõnul suutsid eestlased kriisi ajal kärpeid teha, kuna Nõukogude Liidu okupatsioon on meid karastanud.

Saksamaal ajalehele Süddeutsche Zeitung intervjuu andnud Eesti president Toomas Hendrik Ilves vastas küsimusele, kuidas õnnestub Eestit nii võlgade osas kui poliitiliselt stabiilsena hoida, et „me olime Nõukogude Liidu poolt okupeeritud“.

Ajakirjaniku jahmunud küsimuse peale „Kuidas, palun?“ Ilves täpsustas: "Inimestel on meil siin jalad maas. Kui me palkasid 10 protsendi võrra kärpisime ja riigi väljaminekuid drastiliselt langetasime, oli kodanike reaktsioon: Me oleme juba nii palju hirmsat läbi elanud, et see kärpimine on sellega võrreldes talutav.“

Saksa ajakirjanik Ilvest ei uskunud ja väitis, et „keegi ei lase meelsasti oma rahakoti kallale, isegi kui ta noore inimesena Siberisse saadeti“. Ilves jäi endale kindlaks: „Inimesed näevad seda kui hinda, mida nad rahu nimel maksma peavad – ja on ka valmis maksma. Me ei tunne demokraatia ja turumajanduse õnnistusi väga kaua, ja me oleme pigem valmis säästma. Ma eeldan, et see tunne oli valdav Saksamaal 1950. aastatel, pärast sõda. Aga teised riigid on sellisest alandlikkusest ammu võõrdunud, nad ei näe, miks nad oma käitumist muutma peavad, mis nii kaua toiminud on.“

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. May 2011, 12:05
Otsi:

Ava täpsem otsing