Tööpakkumiste hulk buumi aja tasemel

Kadrin Karner 04. mai 2011, 00:00

"Numbrid kinnitavad seda, et Eesti majandus on taas sisse saanud korraliku hoo - pakkuda on palju töökohti ning inimesed kandideerivad väga aktiivselt," kommenteeris Heil värsket statistikat. "Masuaegsest töötajate "lojaalsusest" ei ole suurt midagi järele jäänud, töötute arv väheneb ning need, kel töökoht olemas, otsivad aktiivselt uut ja paremat teenistust."

Tööpakkumiste arv on sel aastal olnud väga suur ning numbrid on võrreldavad 2007. aastaga, mil CV Keskusesse postitati ligi 40 000 uut tööpakkumist. 2011. aasta esimese nelja kuuga on CV Keskuse tööportaalis avaldatud juba ligi 12 000 tööpakkumist. Aastases võrdluses on mahud kasvanud 70%, teatas CV Keskus.

CV-Online'i turundusjuht Heikko Gross saatis aga pressiteate, kus ütles, et CV Keskuse poolt ei ole eetiline muuta tööpakkumiste lugemise metoodikat ja selle pinnalt esitada valelik teade, justkui oleks praegu tööpakkumisi sama palju kui 2007. aastal. "Ei ole mõtet inimesi lollitada. Kui pilt ikkagi ei ole nii ilus, siis pole mõtet seda lihtsalt uudisväärtuslike pealkirjade pärast ilustada," märkis Gross.

"Teiseks, kui võtta ette arvutus, mille tegi CV Keskus, tuleks aasta peale 36 000 tööpakkumist, mis on madalam tase," selgitas Gross ja lisas, et kui veel arvestada, et aasta esimesed kuud on aasta aktiivseim värbamisperiood, siis ei vasta väide kuidagi tõele."

Võimalik, et CV Keskus loeb oma tööpakkumiste numbri sisse ka läti- ja leedukeelsed tööpakkumised, lisas turundusjuht.

Heili sõnul ei ole CV Keskus oma statistika koostamise põhimõtteid muutnud. "Mõõdame statistikas ainult neid tööpakkumisi, mis Eesti ettevõtjad meile otse postitavad. Tööpakkumisi, mis tulevad meile töötukassa kaudu, ja meie Läti ja Leedu tööpakkumiste sõsarportaalide numbreid me üldse ei loegi," ütles Heil ja kinnitas, et CV Keskus ei ole süsteemi muutnud.

Tööpakkumisportaalide vastasseis. CV Keskuse viimaste aastate hooajalisuse statistika näitab, et kõige aktiivsemad kuud on just aasta teises pooles ehk august, september, oktoober. "Prognoosime 39 500 tööpakkumist aasta lõpuks," pakkus Heil lisanduvate tööpakkumiste koguarvuks.

Mis on siis CV-Online'i probleem? "Mul ei sobi seda kommenteerida," jäi Heil viisakaks, aga lisas, et vaadates CV-Online'i numbreid, selgub, et neil on tööpakkumiste arv kahe aasta jooksul kaks korda kasvanud, meil on kolm korda kasvanud. "Nad on natukene turuosa kaotanud."

Kui rääkida sellest, mis on tööpakkumiste arvu kasvu taga, ütleb Heil, et kasv on kõikides valdkondades üsna ühtlane olnud. "Suurtes valdkondades, nagu müük ja klienditeenindus, on pisut rohkem kasvanud. Ja loomulikult tööstus ja tootmine," märkis ta.

Transpordibaromeetri andmeil kasvas aastaga ligi kümme korda veofirmade hulk, kelle äritegevust piirab tööjõupuudus.

Töökätenappust tõi konjunktuuriinstituudi aprillikuises baromeetris esile 26% ettevõtteist. Aasta tagasi oli näitaja 3%, kasvades kuu-kuult. Jaanuaris olid probleemiga silmitsi tosin protsenti veofirmadest. Töötajate arv kasvas viimase kolme kuu jooksul 13% firmadest, kolmveerand ajasid läbi sama töötajate arvuga. Järgmisteks kuudeks prognoosib töötajate arvu kasvu aga pea iga viies veofirma, mis on viimase aasta kõrgeim näitaja.

Selle aasta esimestel kuudel on olnud uute vahendatavate töökohtade arv veelgi kõrgemal tasemel kui eelmise aasta vastavatel kuudel.

Seega on näha, et vahendatavate töökohtade arvu kasvu taga on eelkõige Eesti majanduse elavnemine. Viimastel nädalatel on teistest ametialadest rohkem suurenenud tööpakkumiste arv teenindus- ja müügitöötajatele. Samuti oskus- ja käsitöölistele, seadme- ja masinaoperaatoritele ning lihttöölistele.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing