Tallinna Vesi veab ametiga vägikaigast

ÄP 06. mai 2011, 00:00

Konkurentsiameti väitel ei saa nad lepinguga määratud hinnatõusu kooskõlastada monopolidele hinnapiirangute kehtestamise seadusest tulenevate piirangute tõttu, teatas Tallinna Vesi börsile. Tallinna Vee juhatuse esimehe Ian Plenderleithi sõnul rikub konkurentsiamet sellega selgelt tingimusi, mis on sätestatud erastamislepingus. "Seda tehakse vaatamata tõsiasjale, et Tallinna Vesi ning selle omanikud on täitnud kõik erastamislepingust tulenevad kohustused parendada oluliselt veeteenuste kvaliteeti ning ei ole tänaseni tagasi teeninud 2001. aastal Eestisse tehtud 1,33 miljardi krooni suurust investeeringut," ütles Plenderleith.

Konkurentsiamet juhtis aga tähelepanu sellele, et ASi Tallinna Vesi väljastatud börsiteates sisaldus oluline ebatäpsus. Selle sõnastus jätab mulje, justkui tuleneks vee-ettevõtja hinnakujunduse piirangud eelmise aasta novembris jõustunud seadusemuudatustest. "See väide on eksitav," teatas konkurentsiamet.

Õiglase hinna, kulupõhisuse ja põhjendatud tulukuse nõuded olid ühisveevärgi- ja kanalisatsiooniseaduses ja konkurentsiseaduses juba Tallinna Vee erastamise ajal. Monopolidele hinnapiirangute kehtestamise seadus ei muutnud veeteenuse hinnaregulatsiooni aluseid, vaid selle kehtestamisega kaasnevat menetlust ning hinna kehtestamise ja järelevalve pädevusi. "Põhjendamatu tulu teenimine vee-ettevõtja põhitegevuses ei ole olnud seaduslik erastamise ajal ega pärast seda ning selles suhtes ei saanud ASil Tallinna Vesi ega tema investoritel kunagi tekkida õiguspärast ootust," teatas konkurentsiamet.

Koduomanikke ühendava Eesti Omanike Keskliidu hinnangul tuleb pärast Tallinna Vee hinnatõstmise taotluse tagasilükkamist viivitamatult alustada hinna langetamismenetlust, kärpides hinda 25-30% võrra.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing