Turu nägu sai ühe kortsu juurde

Rivo Sarapik 09. mai 2011, 00:00

"Oli ka aeg. Tegelikult ei peaks ükski kinnisvarabüroo sellises mahus ja kujul infot töötlema, kui see info juba maa-ametil olemas on," kommenteeris 17 linna kinnisvaraturgu jälgiva Pindi Indeksi koostaja Peep Sooman. Samas kinnitavad indeksite koostajad, et uue tulek seniste ilmumisele punkti ei pane. "Rohkem infot muudab turu läbipaistvamaks," kommenteeris Seven Real Estate Advisorsi partner Urmas Laur.

Konkurendid tervitavad. "Maa-ameti indeks on kaua oodatud ja kindlasti kõige adekvaatsem hinnaindeks," kommenteeris ka KV.ee indeksi koostaja Tarvo Teslon. "Uue indeksi tulek on kindlasti tervitatav ja paneb mõtlema, kuidas kogu kinnisvaraturgu puudutav info selgemaks ja tavakodanikule arusaadavamaks teha. Kuna maa-ametil on kõige detailsem tehinguinfo kasutada, võiksid nad info analüüsimisel natuke rohkem süvitsi minna, näiteks kajastada eraldi suuremate linnade hinnadünaamikat," lisas Ober-Hausi turundusspetsialist Marjaana Päike.

Äriindeks vajaka. Kui elamispindade turul toimuvast saab praeguste indeksite põhjal pildi ette, siis näiteks kinnisvaraekspert Tõnu Toompark tunneb puudust ärikinnisvaraturgu katvast näitajast. "Minu meelest on turul puudus äripindade hindade indeksist. Selle põhjus on asjaolu, et äripindade üüriinfo on raskesti kättesaadav ja objektiivse indeksi koostamine on seetõttu väga raske," lisas ta.

Sama toob esile Sooman, kelle sõnul on äripindade müügihinnad kättesaadavad, aga üürihindade kohta infot napib. "Mida olemasolevatest üürilepingutest ikka indekseerime, hea oleks teada üürihindade ajalugu, sellest oleks ettevõtteil kasu," lisas Sooman. "Üürilepingud on aga konfidentsiaalsed ja üüriinfo jõuab turule viiteajaga."

Ka Uus Maa avaldas varem järjepidevalt kinnisvaraindeksit, kuid klientidelt saadud tagasiside põhjal otsustasime rohkem rõhku panna andmete analüüsimisele ning statistika "inimeste keelde" tõlkimisele - igakuised, kvartaalsed ja poolaasta turuülevaated.

See aga ei tähenda, et kinnisvaraindeks poleks Uus Maa jaoks tähtis teema. Just sellel aastal oleme oma kodulehe uuendusprogrammi raames kujundamas välja uuesti ka oma indeksit. Miks? Sest indeksid on head kinnisvaraturu suundade indikaatorid ja peegeldavad hindade muutust kinnisvaraturul. Sealt edasi saavad inimesed vajadusel juba rohkem ja konkreetsemat informatsiooni lugeda meie põhjalikest turuülevaadetest.

Indeks hakkab jälgima nii korterite kui ka majade hinnaindeksit. Jälgime nii müügipakkumiste hindasid kui ka reaalseid müügihindasid ning samuti suunda, kuhu hinnad/pakkumised arenevad.

Praegu on kindlasti puudu korralikust äripindade indeksist. Oleme korralikult arendanud äripindade jälgimissüsteemi ja peatselt tuleme ka sellealase kasuliku infoga välja.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing