Venemaale ja Poolasse voolab välisinvestorite raha

Katre Pilvinski 08. mai 2011, 17:31

Kui Lääne-Euroopas on välisinvesteeringute arv kahanemas, siis Venemaast ja Poolast on saamas Euroopas kiireima kasvuga  investeeringute sihtriigid.

FDI Intelligence raportist selgus, et kui mullu Lääne-Euroopa välisinvesteeringute osa kahanes, siis oma osa suurendasid kasvavad turud Venemaa ja Poola, meelitades ligi 88,9 miljardit dollarit, vahendas Bloomberg. 

Venemaa välisinvesteeringute projektide arv kasvas mullu 14% võrra, võrreldes 2009. aasta 11 protsendiga. Kui kombineerida investeerimisprojektide arv ja nende väärtus, siis oli kõige suurem kasv Poolas ehk 34%. IMF eeldab, et Euroopa ja Kesk-Aasia endiste kommunistlike riikide majandused kasvavad sel aastal 3,7% võrra.

Venemaa on Euroopa kasvavatele turgudele suunatud investeeringute osas esimesel kohal ning maailma arvestuses oli ta kuuendal kohal USA, Hiina, Ühendkuningriikide, India ja Saksamaa järel. 

Põhja-Ameerika ja Ida-Euroopa olid mullu maailma ainsad regioonid, kus välisinvesteeringute arv kasvas, selgus raportist. Ida-Euroopa välisinvesteeringute arv, kaasaarvatud olemasolevate firmade laienemine ja uute ettevõtete loomine, kasvas mullu 23% võrra, selgus FDI Intelligence raportist. Kõige suurem osa välisinvesteeringutest läks finantsteenustesse, mida juhtis Itaalia UniCredit SpA, mis on suurim pank kiire kasvuga Euroopa turgudel.

Ida-Euroopa tähtsus kasvab samuti välisinvesteeringute allikana. Mullu sai Ida-Euroopast suuruselt neljas väljapoole suunatud investeeringute regioon 30,4 miljardi dollariga, möödudes Lähis-Idast. Ainsa piirkonnana registreeris mujale suunatud investeeringute kasvu 17 protsendiga Ida-Euroopa. 

 

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. May 2011, 17:31
Otsi:

Ava täpsem otsing