Analüütik: maailm ei vajanud bin Ladeni kohtuteatrit

Katre Pilvinski 09. mai 2011, 08:28

USA analüütikud lükkavad ümber peamiselt Euroopast tulnud kriitikat, et Osama bin Ladeni üle oleks pidanud tema tapmise asemel kohut mõistma.

Paljud maailmas nõustusid USAga, et Osama bin Ladeni tapmine nädal tagasi Pakistanis on oluline teetähis, kuid kui USA muutis nädala jooksul viiel korral kirjeldust sellest kuidas 54-aastane terroripealik tabati ja tapeti, ning lõpuks selgus, et maha lasti ta täiesti relvituna, hakkas Ameerika operatsiooni kohta ka kriitikat kostma, ennekõike Euroopast, vahendas ERR.

"Põhjuseid, miks mul on vastakad arvamused, on palju. Esiteks seepärast, et see oli selge rahvusvahelise õiguse rikkumine," usub endine Saksa kantsler Helmut Schmidt.

USA analüütikute hinnangul on USA vastu häält tõstetud vaid poliitika äärealadel ning sellesse suhtutakse rahulikult. "Angela Merkel, David Cameron, enamus liidreid on operatsiooni tervitanud, mitte kritiseerinud. Äärealadel on kriitikat olnud, et see oleks pidanud olema tabamise, mitte tapmise missioon, kuid selliseid arvamusi oli oodata," selgitas Herritage'i mõttekoja vanemanalüütik Sally McNamara.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. May 2011, 08:28
Otsi:

Ava täpsem otsing