Firmad maksavad kapitali välja tulumaksuvabalt

Raivo Sormunen 10. mai 2011, 06:20

Euro tulek on lubanud ettevõtetel vähendada aktsia nimiväärtust 0,64 eurolt 0,1 eurole. Osa börsifirmasid on seda ära kasutades hakanud aktsiakapitali vähendamisega tekkinud summasid investorite kontodele välja maksma.

Tänane Äripäev kirjutab, et mitmed börsifirmad on otsustanud sel aastal aktsiakapitali vähendamisest tekkinud summad investoritele välja maksta, kusjuures raha väljamaksmise pealt ei tule tulumaksu maksta.

Olympic EG teatas kuu aega tagasi, et maksab sel aastal investoritele välja 15 miljonit eurot. Uudis oli mõnevõrra üllatuslik, kuna jaotamata kasumit kasiinoketil polnud ning dividende ta seetõttu investoritele välja maksta poleks saanud. Kasiinokett lahendas raha väljamaksmise aktsiate nimiväärtuse vähendamise teel 0,64 eurolt 0,54 euroni.

Kui dividendide maksmisel oleks maksimaalne tulumaksukulu võinud 15 miljoni eurose summa juures ulatuda maksimaalselt 4 miljoni euroni, siis seekord pääseb kasiinofirma makse maksmata.
„Olympic EG ei pea aktsiakapitali vähendamisel aktsionäridele väljamakseid tehes tulumaksu maksma, kuna kapitalivähendusena välja makstavate summade katteks on meie teistest tegevusriikidest teenitud ning seal juba maksustatud tulud,“ täpsustab ettevõtte finantsdirektor Madis Jääger.

Sarnase käitumismudeliga jagab investoritele sel aastal raha ka Silvano FG, vähendades aktsiate nimiväärtust 0,64 eurolt 0,50 euroni ning makstes selle vahe (kokku 5,5 miljonit eurot) investoritele välja.

Samas aktsiate nimiväärtust 0,64 eurolt 0,60 euroni vähendanud Tallinna Kaubamaja investoritele raha välja ei jaga vaid jätab tekkinud 1,6 miljonit eurot jaotamata kasumi reale.

Artiklit saab lugeda paberlehest tellides lehe SIIT või ostes päevapileti SIIT.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. May 2011, 15:33
Otsi:

Ava täpsem otsing