Pessimismi kasv paneb raha kokku kuhjama

Romet Kreek 13. mai 2011, 00:00

Investorite ootused on kuuekuulises perspektiivis muutunud pessimistlikumaks. Bloomberg küsitles üle maailma investoreid. Küsitlus näitas, et optimism USA ja maailma majanduse suhtes on jahtunud ja investorid plaanivad kuue kuu jooksul hoida rohkem raha ja investeerida vähem toorainetesse.

Peaaegu üks inimene kolmest vastas, et hoiab rohkem raha. 30 protsenti küsitletutest plaanib vähendada investeeringuid toorainetesse. Kvartaalne küsitlus hõlmas 1263 investorit.

Nafta hinna langust kuue kuu jooksul prognoosis 40 protsenti küsitletutest.

"Suur majanduste toetamise mäng on läbi," ütles Sagg Main Capitali asutaja Bill O'Connor.

Vähem kui neli küsitletut igast kümnest ootas, et USA ja maailma majandus paranevad.

9.-10. mail tehtud küsitlus näitas ka seda, et investorite kihk aktsiaid osta on kahanenud. Kaks vastanut viiest plaanib suurendada kuue kuu jooksul aktsiate osakaalu. Iseäranis on hakanud aktsiate vastu huvi kaotama USA investorid, kus vaid 37 protsenti küsitletutest plaanib aktsiate osa suurendada. Eelmisel küsitlusel oli näit 57 protsenti.

Enam kui pooled küsitletutest ootavad hõbeda hinna langust kuue kuu perspektiivis. 16 protsenti küsitletutest leidis, et toorained on turg, mis kannatab järgemisel aastal halvima tootluse all. Jaanuariga võrreldes on selline arvamus kahekordistunud.

Eesti majanduskasvu number oli meeldiv üllatus. Tugev eksport vedas majandust. Samas on ka import kasvanud. Paraku on Eesti tarbijale suunatud majandus ikka tagasihoidlik. Vaadates uljast sagimist poodides on küll tekkinud mulje, et ka sisekaubanduses lähevad asjad paremaks. Seda peaks toetama ka tööpuuduse kõrgelt tasemelt vähenemine ning pankade aktiivsem eluasemelaenude pakkumine. Vaid ekspordile suunatud majanduskasv on ohtlik, nagu ka vaid sisetarbimisel põhinev, eriti kui neid veab laenuraha.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:53

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing