Pooled Euroopa noored tahavad töötada välismaal

Anne Oja 13. mai 2011, 17:59

Eurobaromeetri uuringu kohaselt on 53% Euroopa noortest huvitatud mõnes teises Euroopa riigis töötamisest, kuid rahapuudus takistab neil astumast esimesi samme ja omandamast osa haridusest välismaal.

Noorte välismaal töötamise soovi ja tegeliku tööjõu liikuvuse vahel valitseb Euroopas hiiglaslik lõhe. Alla 3% Euroopa töötavast elanikkonnast elab praegu väljaspool oma kodumaad, teatas Euroopa Komisjoni Esindus Eestis.

Mitmed uuringud on näidanud, et üliõpilased, kes veedavad osa õpingutest väljaspool kodumaad, suurendavad oma võimalusi tööturul ja leiavad hiljem suurema tõenäosusega tööd välismaal. Töövõtjad hindavad nende omandatud oskusi, näiteks võõrkeelteoskust, kohanemisvõimet ja suhtlusoskust.

Uuringu tulemustest selgub, et ainult 14% Euroopa noortest on käinud välismaal õppimas või koolitusel. Paljusid takistab rahapuudus. Neist, kes märkisid, et nad tahaksid välismaale minna, ütlesid 33%, et nad ei saa seda endale lubada. Peaaegu kaks kolmandikku (63%) välismaal õppinutest on teinud seda erasektori kaasabil või oma säästudest. 

Uuring hõlmas 27 ELi liikmesriiki, lisaks veel Norrat, Islandit, Horvaatiat ja Türgit. 26. jaanuarist kuni 4. veebruarini 2011 küsitleti telefoni teel 57 000 inimest vanuses 15–35 aastat.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    13. May 2011, 17:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing