Ettevaatust Hiina suurtellimustega

Priit Martinson 16. mai 2011, 00:00

Viimasel ajal on sagenenud juhtumid, kus Eesti ettevõte saab Hiinast suure tellimuse, mis osutub uurimisel pettuseks. EAS soovitab olla ettevaatlik, eriti juhtudel, kus teid kutsutakse Hiinasse külla, et kirjalik leping sõlmida.

Pettus näeb üldiselt välja järgmine:

1. Hiina ettevõte saadab e-postiga hinnapäringu. Toote kohta on tehtud piisavalt hea kodutöö, teatakse täpselt, mida küsitakse ning kui palju see maksma peaks. Tingitakse suhteliselt vähe. Hiina ettevõttel on viisakas koduleht, kuid ettevõtte ärilitsentsi ei olda küsimise peale nõus esitama ning kasutatavad e-postiaadressid on avalikud (Gmail, Yahoo).

2. Esitatakse tellimus, mis on Eesti ettevõttele poole aasta kuni mitme aasta suurune tootmismaht, rõhutatakse, et tellimusega on kiire. Eesti ettevõtte esitatud hinna ja tingimustega nõustutakse lihtsalt, isegi 100% suuruse ettemaksu tasumisega.

3. Eesti ettevõtte esindaja kutsutakse Hiina külla, et poolte vahel leping sõlmida. Ühel juhul lastakse Eesti ettevõttel teha Hiina kolleegidele kallihinnalisi kingitusi, ettekäändel, et vastasel juhul ollakse ebaviisakad ning oluline leping võib jääda sõlmimata. Teisel juhul sõlmitakse leping ning küsitakse Eesti ettevõttelt "notaritasu", mis ulatub paarisajast kuni paari tuhande euroni. Pärast lepingu sõlmimist, "tasu" maksmist ning tagasi koju jõudmist ei õnnestu Hiina ostjatega enam kontakti saada.

Eestis on seni pöördutud peamiselt puidutööstuse ettevõtete poole.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:53
    Otsi:

    Ava täpsem otsing