Kas kiire majanduskasv jõuab alati ka börsile?

Raivo Sormunen 16. mai 2011, 07:46

Eesti majandus kasvas esimeses kvartalis pöörased 8% ehk viimase viie aasta kiireimas tempos. Saksa majandus näitas aasta alguses suurimat kasvu alates Saksamaade taasühinemisest. Kas see tähendab, et me peaksime kiire majanduskasvuga riikide aktsiaid tormama ostma?

Või kas on üldse mingit seost majanduskasvu ja aktsiaturu tootluse vahel?

Tundub esmapilgul uskumatu, aga Credit Suisse`i, Vontobel Asset Managementi ja tõenäoliselt ka paljude teiste investeerimisasutuste mineviku baasil tehtud analüüsid ja võrdlused näitavad, et riigi pikaajalise majanduskasvu ja aktsiaturu tootluse vahel pole mingit seost, kirjutab tänane Äripäev.

Näitena võib tuua Hiina, mis on näidanud aastatel 1985-2009. näidanud keskmiselt koguni 9,9 protsendist majanduskasvu, kuid mille aktsiaturu keskmine aastatootlus on jäänud sama ajavahemiku juures vaid 2,6% juurde. Samas kui keskmiselt 1,9% majanduskasvuga Prantsusmaa aktsiaturg on näidanud sama perioodi jooksul keskmiselt 8,7% aktsiaturu tootlust.

Miks siis majanduskasv peegeldu aktsiakasvus? Vontobel Asset Management toob välja mõned olulisemad punktid.
1) majanduskasv jälgib müüginäitajate kasvu, kuid aktsiate väärtus tekib peamiselt kasumite tõusu tulemusena. Kiire majanduskasv ei pruugi veel tähendada, et börsil kaubeldavate ettevõtete kasumid kasvaks.
2) börs ei pruugi peegelda kogu riigi majandust, kuna aktsiaturult on väljas erakapitale kuuluvad ja riiklikud firmad. Näiteks võib Eesti Energia, BLRT või Ericsson Eesti tõsta märkimisväärselt Eesti SKP-d, kuid selle mõju kohalikule aktsiaturule on null.
3) Ettevõtte kasum võib olla teenitud väljapool riiki. Paljud suurfirmad on multinatsionaalsed ja sõltuvad paljudest turgudest. Võtame näiteks Tallinki, kelle kasum sõltub eestkätt sellest kui tugev on Rootsi ja Soome tarbija.

Ülejäänud punkte majanduskasvu ja aktsiaturu vahelisest seosest loe tänasest Äripäevast, ostes pileti SIIT.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. May 2011, 07:46
Otsi:

Ava täpsem otsing