Särav diplomaat teatud nõrkustega

Katri Soe-Surén, Anu Jõgi 16. mai 2011, 18:42

Eile New Yorgi prokurörilt seksuaalkuriteos, vägistamiskatses ja ebaseaduslikus vangistamises süüdistuse saanud Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juhi Dominique Strauss-Kahni ametialane karjäär on kulgenud edukalt, eraelu eest on teda aga ennegi kritiseeritud.

Dominique Strauss-Kahn sündis 25. aprillil 1949 rikkas Pariisi Neuilly-sur-Seine'i eeslinnas liberaalses juudi perekonnas. Tema ema töötas ajakirjanikuna ühes sotsialistlikus ajalehes. Esimesed kümme eluaastat veetis ta koos perega Marokos, hiljem elati Monacos. Õppis majandust ja poliitikat Pariisis, tegi seejärel karjääri juristi ja majandusteadlasena ning töötas õppejõuna Prantsuse eliiti koolitavas ENAs.

1986 valiti ta esmakordselt parlamenti. 1993-1997 oli ta tööstus- ja väliskaubandusminister ning 1997 sai temast majandus- ja rahandusminister Fran?ois Mitterrandi valitsuses. Strauss-Kahn valmistas ette Prantsusmaa ülemineku eurole, erastas riigifirmasid, viis eelarve defitsiidi alla 3 protsendi ja kutsus ellu programmi, millega loodi 350 000 uut töökohta.

2007. aasta lõpul, kui algas ka ülemaailmne finantskriis, asus tööle IMFi peadirektorina. Strauss-Kahn kujundas fondi töö ümber ja tegi sellest keskse abistaja globaalses majanduskriisis. Strauss-Kahni teene on IMFi maine taastamine, enne kriisi juba kaheldi fondi eksistentsi mõttes.

Kolm aastat tagasi tuli avalikuks armuafäär ühe IMFi kaastöötajaga, milles Strauss-Kahni kahtlustati positsiooni kuritarvitamises. Tookord pääses mees noomitusega. Strauss-Kahni nõrkusest naiste vastu liigub legende, väidetavalt olevat Nicolas Sarkozy talle kord soovitanud mitte enam viibida üksi ühes liftis naisterahvaga.

Strauss-Kahn on kolmandat korda abielus tuntud Prantsuse teleajakirjaniku Anne Sinclairiga. Eelmistest abieludest on tal neli last.

Prantsuse meedia on kritiseerinud punase poliitiku luksus- ja lõbujanu. Ajalehe France-Soir andmetel laskis Strauss-Kahn oma ülikonnad valmistada samal rätsepal, kes ka USA president Barack Obamale õmbleb, ülikondade hinnad algavad 7000 eurost. Samuti on tal luksuskorterid Parisiis ja villa Marokos.

Läinud nädalal avalikustati foto, millel on näha Strauss-Kahni koos abikaasaga istumas oma PR-juhi Porschesse. Ning luksuslikus sviidis New Yorgi Sofitelis, milles laupäeval leidis aset väidetav vägistamiskatse, maksis öö 3000 eurot.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    20. May 2011, 11:45
    Otsi:

    Ava täpsem otsing