Soomlased kahtlevad Eesti tööjõus

Tanel Raig 18. mai 2011, 00:00

Soome ettevõtete tutvumisvisiiti Eestis korraldanud Logistikaklastri aredusjuhi Illimar Pauli sõnul osales üritusel 20 soomlast. Lisaks erinevate tööstussektorite esindajatele olid kohal ka inimesed korporatiivpangandusest, tootmis- ja ärikonsultatsioonide ja juriidilise nõustamise ettevõtete juurest. "Üritusel osalenutel või nende klientidel on kõikidel tõsine huvi tegevuse laiendamise vastu Eestisse," kinnitab Paul. Kuid ta lisab, et Soome tööstusettevõtete Eestisse laienemise tegeliku potentsiaali suurust on väga raske hinnata, kuna Logistikaklastri kasutada olev andmebaas on veel väga piiratud. Üldine teadlikkus Eesti keskkonna atraktiivuse kohta on veel madal ning meil on vaja kiirelt suur töö ära teha, möönab ta.

Soome ettevõtete peamised kõhklused oma tootmise Eestisse toomisel on Pauli sõnul seotud kartusega tööjõu kvaliteedi ja kättesaadavusega ning kartusega töötasude liialt kiirest kasvust.

Soomlaste delegatsioonis oli ka mitmeid kaitsetööstuse ettevõtete esindajaid. Seetõttu oli neile esinema kutsutud ka Eesti Kaitsetööstuse Liidu tegevjuht Andres Parve. Tema sõnul on kaitsetööstuse peamine allhanke valdkond metallitööstus ja masinaehitus. "Eestil on praegu selles valdkonnas kvaliteetne tööjõud olemas ja Eesti Kaitsetööstuse Liidu ettevõtete toodang on konkurentsivõimeline ka välisturgudel," kinnitab ta.

Eesti annab Soome kaitsetööstusele ligipääsu NATO-le. Palgatõusu kartust Parve kommenteerida ei oska, kuid ütleb, et pikas perspektiivis on selge, et Eesti ei jää odavtööjõu maaks ning kaitsevaldkonna investeeringud peaksid olema suunatud kõrgetasemelise tehnoloogia ja tööjõu arendamisele. Parve näeb siiski Eestis Soome kaitsetööstuse ettevõtetele eelist, kuna Eesti on NATO liige ja siinsed ettevõtted saavad osaleda NATO relvastuse ja varustusalases koostöös.

Narvas näidati häid õppevõimalusi. Logistikaklaster üritas soome ettevõtjate kõhklusi tööjõu osas hajutada, viies nad Narva Kutseõppekeskusesse, et näidata neile Eesti kutseõppeasutuste tehnilise taseme kaasaegsust ning vastavust tootmisettevõtete vajadustele. "Põhimõtteliselt on meil koostöös kutseõppeasutustega olemas kõik võimalused kiireks töötajate täiend- ning ümberõppeks vastavalt ettevõtete vajadustele," on Paul kindel.

Järgmise sammuna on Logistikaklastril plaanis korraldada Eesti eeliseid tutvustav infopäev septembris Tamperes toimuval allhankemessil, mis toob kokku sadu tootmisettevõtteid Soomest ja lähipiirkondadest. Neljandas kvartalis on aga tulemas uus grupp Soome ettevõtteid tutvuma Eesti pakutavate tingimustega.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing