18. mai 2011 kell 11:48

Merkel ründas lõunaeurooplasi

Saksa kantsler Angela Merkel soovib Saksamaa abirahad kriisis eurotsooni riikidele siduda uute karmimate tingimustega.

Kriisiriigid peavad näitama reaalseid pingutusi, ütles Merkel ja kritiseeris lõunaeurooplaste pensioni- ja puhkusereegleid.

Merkeli poolt eile õhtul ühel CDU parteiüritusel öeldud sõnad, mida tsiteerib Spiegel Online, käivad Kreeka, Hispaania ja Portugali kohta. Merkeli sõnul ei ole asja mõte ainult võlgade kärpimises, „vaid selles, et Kreekas, Hispaanias ja Portugalis ei saa minna varem pensionile kui Saksamaal, kõik peavad võrdselt pingutama,“ tsiteeris Merkelit uudisteagentuur dpa. Saksamaal tõuseb pensioniiga järk-järgult 65-lt 67-le aastale. Merkel lisas ka, et „Meil ei saa olla üks raha nii et ühed puhkavad palju ja teised vähe. See pikas perspektiivis ei tööta.“ Saksamaal on seadusega ettenähtud puhkus vähemalt 20 päeva.

„Muidugi tahame me eurot ja muidugi me ei taha, et üks läheb nii-öelda pankrotti ja kõik teised tõmmatakse kaasa,“ ütles Merkel. „Me ei saa olla lihtsalt solidaarsed ja öelda, need riigid võivad niisama lihtsalt edasi olla nagu seni. Jah, Saksamaa aitab, aga Saksamaa aitab ainult siis, kui teised ka pingutavad. Ja see peab olema tõestatav.“

Euro on jätkuvalt stabiilne, rõhutas kantsler. „Aga tõde on ka: kui me ei ole tähelepanelikud, siis tulevikus see enam nii ei ole. Ja sellepärast peavad kõik riigid kinni pidama põhimõttest, et soliidne majandus on meie tegude aluseks.“

Saksa rahandusministeeriumi kantsler Jörg Asmussen ütles paar päeva tagasi, et Kreeka ei ole siiani „ühegi euro eest efektiivselt erastanud“  ning nägi seejuures suurimat probleemi Kreeka ametkondades.

 

Autor: Katri Soe-Surén, Anu Jõgi

Hetkel kuum