18. mai 2011 kell 12:27

Sakslased on rikkamad kui kunagi varem

Saksa eraisikute käes olev rahasumma on tõusnud rekordilise 5000 miljardi euroni. Võlakoormus on stabiilne.

Sakslastel läheb rahaliselt paremini kui kunagi varem. Eraisikute käes oli 2010. aasta lõpuks ligikaudu 5000 miljardit eurot ehk 5 triljonit eurot. Aastane kasv on Bundesbanki hinnangul olnud 234 miljardit eurot ehk siis 5 protsenti. Keskpanga hinnangul on rahaliste vahendite kasvu taga  (arvestatud on sularaha, pangahoiuseid ja aktsiaid) konjunktuuri kiire paranemine ja ootamatult stabiilne tööturu areng. Materiaalsed varad nagu näiteks kinnisvara statistikas ei sisaldu.Majapidamiste võlakoorem kasvas läinud aastal vaid pisut ehk siis ligikaudu 4 miljardi euro võrra, mis on sama tase mis kümme aastat tagasi. Sellest järeldub, et suurem rahakott ei sunni sakslasi priiskama.

Rahasummad suurenesid eelkõige pangakontodel ja sularahana, teeniti põhiliselt väärtpaberitelt. Hoiuraamatute ja hoiukontodel summad eriti ei suurenenud. Tagasiminekut võis märgata kuni kaheaastase tähtajaga hoiustel, kasvasid aga pikaajalised hoiused. Selle taga oli üldiselt madalad intressimäärad.

Aktiivselt sõlmiti kindlustusleppeid, mis kasvasid 63 miljardi euro võrra. Väärtpaberiturg oli tagasihoidlik, osteti ja müüdi enamvähem võrdselt. Ülemaailmse majanduskriisi tõttu kaotasid sakslased 130 miljardit eurot. Suures plaanis on aga trend selgelt ülespoole. Kui 1991. aasta alguses oli eramajapidamistel raha 1,75 triljonit eurot, 2001 oli summa kasvanud 3,515 triljonile eurole.

Autor: Katri Soe-Surén, Anu Jõgi

Hetkel kuum