Viking kaotab turuosa, Tallinki aktsia langeb

Raivo Sormunen 20. mai 2011, 00:00

Eilne päev näitas selgelt, et mitte alati ei reageeri investorid sündmustele just kõige adekvaatsemalt. Päeva alguses kvartalikahjumi suurenemisest ja turuosa kaotusest teatanud Viking Line'i aktsia tegi Helsingi börsil läbi ligi protsendise tõusu. Samas kui tema põhikonkurent Tallink Grupp andis Tallinna börsil järele 2,2% ja peatus 0,71 eurol ehk tasemel, mida pole nähtud alates möödunud aasta novembrist.

Viking Line'ile teeb muret kallis kütus. Ehkki Viking Line'i käive kasvas tänu suuremale klientide pealt teenitud tulule ja Rootsi krooni tugevnemisele 2,8% (100,6 miljoni euroni), kasvasid tegevuskulud kütuse hinnatõusu tõttu veidi kiiremini, nähtub firma kvartaliaruandest. Viking Line'i kahjunumber kasvas aastataguselt 10,6 miljonilt 12 miljoni euroni.

Võrdlusena võib tuua välja Tallinki, mis suutis viimases kvartalis oma kahjumit ligi poole võrra vähendada ning saavutada 19% käibekasvu.

Reisijate arvu muutuses kaotas Viking Tallinkile aga veelgi drastilisemalt. Kui Tallinki reisijate kasv tõusis viimases kvartalis 23% ja ulatus 2 miljonini, siis Viking Line vedas kvartaliga 1,251 miljonit reisijat ehk 3,4% vähem kui aasta varem.

Laevanduskontserni hinnangul on ta turuosa tegutsevatel liinidel langenud kokku 36%-lt 33,6%ni, sh Helsingi-Tallinna liinil 26,5%-lt 23,7%ni.

Viking Line toob välja, et konkurents on turul jätkuvalt tugev ja sellest tulenevalt kestab hinnasurve. Laevanduskontsern arvab, et kui kütusehinnad püsivad praegu prognoositud tasemete juures, peaks ettevõtte kasum tulema märkimisväärselt nõrgem kui 2010. aastal.

Maksab dividende. Küll aga on Viking Line erinevalt Tallinkist dividendimaksja. Möödunud majandusaasta (kestis erandina 14 kuud ehk nov. 2009 - dets 2010) 14,4 miljoni eurosest maksude-eelsest kasumist maksis laevafirma välja 7,02 miljonit eurot ehk 0,65 eurot aktsia kohta. Arvata võib, et paari aasta pärast seljatab Tallink Vikingi ka siin.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:53
    Otsi:

    Ava täpsem otsing