Paheaktsiad teenivad hästi

Romet Kreek 23. mai 2011, 00:00

Hoje Jo, Roopali Sharma, Sylvie Wright Santa Clara ülikoolist ja Tamanna Saha New Yorgi ülikoolist uurisid sotsiaalselt vastutustundliku investeerimist võrdluses paheaktsiatesse investeerimisega kasutades paheaktsiate fondi VICEX ja SRI indeksit Domini Social Index (DS 400 indeks). Järeldus oli, et sotsiaalselt vastutustundlik investeerimine pakkus turutootlusest (S&P 500) kõrgemat tootlust, kuid pikaajaliselt oli madalam paheaktsiate tootlusest. Ehk USA investorid, kes investeerivad sotsiaalselt vastutustundlikult, ohverdavad tootlust.

Paheaktsiad kipuvad vastutustundlike ettevõtete aktsiate tootlust lööma. Põhjuseid on mitmeid. Sageli on tegu ettevõtetega, millel on väga tugevad kaubamärgid ja suured turuosad. Lääne-Euroopa ja USA ettevõtetele, kus näiteks tubakatarbimise maht kahaneb, on avanenud näiteks Hiina turg. Hiinas on suitsetajaid rohkem kui terve USA elanikkonna suurus kokku. Paheaktsiad kipuvad käituma sarnaselt väärtusaktsiatele, seda enam, et paljud nendest on väga head dividendimaksjad.

Võtame näiteks tubakatootja Altria Grupi, mis on maksnud 42 aastat järjest aastalt aastasse kasvavat dividendi. Aktsia dividenditootlus oli 5,3 protsenti, aktsia hinna-kasumi suhe 14,5. Aastaga on aktsia hind tõusnud 44 protsenti.

Tarbimisharjumuse tugev jõud hoiab tootluse kõrge. Vaadates näiteks Yahoo! Finance'is allsektorite suhtarve, selgub, et tubakatootjate aktsia hinna-kasumi suhe on 7 ja dividenditootlus 3,4 protsenti. Eetiliste karastusjookide tootjate aktsia hinna-kasumi suhe on 14,6 ja dividenditootlus vaid 2,7 protsenti. Ehk karastusjookide tootjad on topelt kallimad kui tubakatootjate omad. Või võtame kaitsetööstuse, mille hinna-kasumi suhe oli 10,3 ja dividenditootlus 3,4 protsenti. Väga vastutustundliku saastekontrolli sektori hinna-kasumi suhe oli 35 ja dividenditootlus vaid 0,8 protsenti.

Tubakatööstuse ja alkoholitööstuse esindajate hea tootlus lööb välja eriti majanduse rasketel perioodidel, kuna nende tarbimine on ühtlane, sest harjumustel on tugev jõud. Autotööstuse kohta sama öelda ei saa.

Merton, Hong ja Kacperczyk leidsid, et pahetööstuse madalamad väärtussuhtarvud aitavad piirata riski. Nende leid oli, et ebaeetilised aktsiad pakuvad paremat tootlust, kuna nendes on vähem institutsionaalsete investorite omandust ja analüütikud analüüsivad neid ettevõtteid vähem võrreldes võrreldavate mittepaheaktsiatega. Pensionifondid, pangad ja kindlustusseltsid (rääkimata SRI fondidest) on neid iseäranis vältimas, kuna nad on sotsiaalse surve all.

Vaatamata SRI fondide kasvule, ei ole tavafondid ja hedge fondid jaganud sellist käitumist ning nad ostavad ebaeetilisi aktsiad, kui need on madalalt hinnatud.

Kim ja Venkatachalam leidsid 2006. aastal, et ebaeetiliste aktsiad kipuvad olema suuremate ettevõtete omad, nende hinna-raamatupidamisväärtuse suhted on madalamad ja nende kasumid aktsia kohta on suuremad. Ebaeetiliste ettevõtete kasumid on püsivamad ja tulevased rahavood on paremini prognoositavad. Nende järeldus oli, et vaatamata esmaklassilisele tootlusele ja finantsraportite kvaliteedile on investorid valmis võtma väiksemat tootlust, et täita sotsiaalseid norme.

Pahadel oma fond. USAs on Vice fond (sümbol VICEX), mis investeeribki alates 2002. aasta septembrist ainult paheaktsiatesse. Alates fondi loomisest on ta tootnud keskmiselt 8,54 protsenti aastas võrreldes S&P 500 indeksi 6,49 protsendiga.

See ei ole üleskutse investeerida pahefondi, mis on väike, vaid mitte loobuda võimalusest investeerida hea dividenditootluse ja -ajalooga ettevõtete aktsiatesse, isegi, kui neil on pahed.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:53
    Otsi:

    Ava täpsem otsing