Eesti Pank: Tallinna börsi mõju finantssüsteemile väike

Fredy-Edwin Esse, California 23. mai 2011, 10:53

Viimases Eesti Panga finantsstabiilsuse ülevaates leiab keskpank, et Eesti aktsiaturg on liialt väike, et see omaks mingit olulist mõju riigi finantssüsteemile.

Panga sõnul jääb Eesti börs nii kapitalisatsiooni kui ka käibe poolest tunduvalt alla teiste riikide börsidele ja meist kehvemas seisus on vaid Läti ja Leedu.

Börsi kapitalisatsioon kasvas kuue kuuga aktsiahindade kasvu toel 22%, moodustades märtsi lõpus 12% SKPst, kirjutas Eesti Pank. Nelja suurema ettevõtte noteeritud aktsiad hõlmavad börsi kapitalisatsioonist üle kahe kolmandiku.

Euro tulek ei mõjutanud börsiinvestorite koosseisu kuigivõrd. Võrreldes 2010. aasta lõpuga jäi mitteresidendist investorite osakaal peaaegu muutumatuks. 2011. aasta veebruari lõpus oli mitteresidentide omanduses ligi 37% aktsiatest.

Panga kirjelduste järgi on Eesti võlakirjaturg peaaegu varjusurmas, sest uute emissioonide mahud on langenud kordades. Viimasel kuuel kuul oli kuu keskmine emissioonimaht 4,2 miljonit eurot, mis on kolme viimase aasta keskmisest üle nelja korra väiksem, kirjutas keskpank. Võlakirjaturu maht vähenes kahe
viimase aasta jooksul ligi 40%, moodustades 2010. aasta detsembri lõpus 4% SKPst.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. May 2011, 10:53
Otsi:

Ava täpsem otsing