Viljandi meeste kütuseäri häbiväärne lõpp

Piret Reiljan 25. mai 2011, 00:00

Püvi ja Pajumägi tegevusega seoses alustati sel kuul kriminaalmenetlus kannatanu avalduse alusel. "Kriminaalmenetlust alustati vedelkütuse äriga seotud kelmuse suhtes. Kahtlustust kellelegi esitatud pole," kommenteeris Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik. Kelmus on karistusseadustiku järgi varalise kasu saamine tegelikest asjaoludest teadvalt ebaõige ettekujutuse loomise teel.

Võlgnik jäi kohtule tabamatuks. Üleeile pidi Harju maakohtus toimuma Vikingfueli vastu esitatud pankrotiavalduse ülevaatamine, ent kuna kohtul ei õnnestunud võlgnikku tabada, lükkus istung augusti lõppu. "Kohus püüab seni kõiki seaduses ettenähtud vahendeid kasutades võlgnikku leida, et talle kohtudokumendid edastada," vahendas kohtu pressinõunik. Vikingfueli omanik on alates märtsi lõpust varemgi pankrotipesasid esindanud kunagine Julianus Inkasso töötaja Tõnis Sakkeus.

Andres Pajumägi, Vikingfueli eksomanik enne Sakkeust, ütles olukorra kommentaariks vaid, et "ostja soovis Vikingfueli hea hinna eest osta ja ostis".

Pankrotiavalduse viis kohtusse vedelkütuse aktsiisilao teenust pakkuv AS NCC & PO, millele Vikingfuel jäi hiljuti võlgu ligikaudu 25 000 eurot kütuse hoiustamise eest.

Võlausaldaja esindaja vandeadvokaat Toivo Viilup ütles, et võlgniku tabamine on seni osutunud võimatuks. "Oleme saatnud tähitud kirju äriregistris olevale firma endisele ja praegusele aadressile, samuti Sakkeuse kodusele aadressile, aga igalt poolt on kirjad tagasi tulnud," nentis advokaat.

Ta lisas, et selline asjade käik pole üllatav, kui vaadata äriregistrist Sakkeuse tausta, samuti eksomanike Püvi ja Pajumägi tausta.

Maksuametile võlgneb Vikingfuel kolm käibedeklaratsiooni tänavu jaanuari, veebruari ja märtsi eest, ettevõtte kütusemüüja registreering on peatatud. Vikingfueli eelkäijal Viking Oilil on 16 000-eurone maksuvõlg ja samuti kolm esitamata deklaratsiooni, see on aga juba uute omanike ehk Panama tankistide mure.

Hind kaalus hämara tausta üles. Vikingfuel ja tema eelkäijad olid Äripäeva andmetel oma hiilgeajal paaril viimasel aastal ühed suuremad kütuse hulgimüüjad aktsiisiladudes. Pööritati summasid, mille suurus ja päritolu tekitas kõhklusi mitmetes turuosalistes.

Konkurentidest odavam kütus tõi kriminaalse minevikuga tandemi kaubale aga hulga ostjaid, teiste seas ühe nende suurema kliendina kodumaise jaeketi Olerex, kes pärast Äripäeva artikleid kiiresti tarnijast loobus.

Püvi kaks eelmist kütusefirmat, osaühingud R&B ning Viking Oil sokutati juba varem tankistide käsutusse, mõlemad firmad võttis pärast Püvit üle mitmetes tankistfirmasid tutvustavates lugudes figureerinud Panama ettevõte Transatlantic International Brokers Corp.

Kütus muutus edasimüümisel odavamaks. Veebruaris kirjutas Äripäev, et Eesti aktsiisiladudes toimetavad kriminaalse minevikuga Viljandi ärimehed, kelle äri võib olla seotud maksupettusega, kuna kummalisel kombel on mehed suutnud kütust müüa suurtest maaletoojatest märkimisväärselt soodsamalt, ostes kütuse väidetavalt omakorda samadelt maaletoojatelt. Tekkis kahtlus, et tegemist võib olla peene skeemiga, kus Püvi ja Pajumägi äriga on seotud tankistfirmad, mis tegelevad maksupettusega ning millega teenitud kasum realiseeritakse Vikingfueli ja tema eelkäijate kaudu, hoides neid teatud aja maksuvõlast priid.

Et tandemi kütuseäri haiseb, viitas lisaks tankistide mängutulekule majandusaasta aruannete esitamata jätmine ja meeste endi ebaveenvad selgitused, kuidas ikkagi on võimalik müüa aktsiisiladudes maaletoojatelt ostetud kütust maaletoojatest endist soodsamalt.

Antti Moppelile ja Andres Linnasele kuuluv tanklakett Olerex oli sunnitud vabandama, et on ostnud kütust kahtlastelt tarnijatelt eesotsas Viking Oili ja Vikingfueliga.

Lisaks kahele eelnimetatud firmale on Olerexi tarnijate hulgas olnud tankistfirmasid, mille tegevus on toimunud klassikalise petuskeemi kombel: luuakse firma, mis tegutseb paar kuud ja mille omanikud on tankistid, käibemaks jäetakse riigile tasumata ja firma lastakse põhja. Niisugused firmad olid näiteks osaühingud Hulgimüük ja Sentel Oil Invest, millelt Olerex mullu kevadel ja suvel kütust ostis.

"Meil on väga kahju, et sellised asjad on praegu välja tulnud. See oli ka meile endale suur üllatus ning meil on väga piinlik," sõnas Olerexi pressiesindaja paar kuud tagasi Äripäeva küsimuste peale kahtlaste tarnijate kohta.

Pärast Äripäeva artikleid Viking Oilist ja Vikingfuelist lõpetas Olerex nendega koostöö. Olerexi juhi Sulev Schasmini sõnul said nad alles Äripäevast teada, et nende äripartneri taust pole kiita.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing