OECD prognoosib Eestile 5,9% SKP kasvu

Sirje Rank 25. mai 2011, 12:47

Värskes majandusülevaates prognoosib  OECD Eestile tänavu 5,9% ja tuleval aastal 4,7% suurust majanduskasvu.

„2011. aastal jätkub tugev ekspordist veetud toibumine, milles väljendub positiivne väljavaade välisturgudel ning palkade paindliku kohanemise ja majanduse restruktureerimisega saavutatud konkurentsivõime tõus,“ märgib OECD, prognoosides tuleval aastal juba ka siseturu elavnemist tänu reaalpalkade kasvule ja võlaprobleemide järk-järgulisele lahendamisele.

Inflatsioon püsib küll energia- ja toorme hinnatõusu tagajärjel kõrge, kuid nn teise ringi mõjusid OECD ei prognoosi.

OECD nendib, et Eesti eelarvepoliitika püsib euroga liitumise järel range kontrolli all, kuid kordab soovitust kasutusele võtta eelarvekulutuste ülempiir paariaastase perspektiiviga, et eelarvepoliitika majanduse tõusutsüklis seda uuesti ülemäära võimendama ei hakkaks. Samuti soovitatakse rakendada aktiivseid tööturumeetmeid, et vältida kõrge tööpuuduse juurdumist.

Töötus väheneb OECD prognoosi järgi Eestis tuleval aastal 13%-le tänavuselt 14,2 protsendilt.

Maailmamajanduse kohta nendib OECD tänases raportis, et toibumine kriisist edeneb jõudsalt, kuid riigiti ja regiooniti väga erinevas tempos. Kriisi kõige kriitilisemaks pärandiks on kõrge tööpuudus.

Maailmamajanduse kasvu prognoosib OECD tänavu 4,2% ja tuleval aastal 4,6%.

USA majandus kasvab OECD prognoosi järgi tänavu 2,6% ja tuleval aastal 3,1%, euroala SKP keskmiselt 2% nii sel kui ka tuleval aastal. Jaapani SKP kahaneb prognoosi järgi tänavu 0,9% ning kasvab tuleval aastal 2,2%.

Majanduse toibumine sõltub järjest enam kaubandusest ja investeeringutest ning järjest vähem eelarve- ja rahapoliitilistest stiimulitest. Kuid riskid püsivad. Nende seas loeb OECD üles toorme hinna tõusu, mis kannustab omakorda inflatsiooni, Hiina majanduskasvu arvatust kiirema aeglustumise ning USA ja Jaapani eelarveprobleemid. Samuti euroala probleemid.

„Maailmamajanduses on praegu habras seis ning kriis pole möödas enne, kui meie majandused taas piisavalt töökohti loovad,“ ütles OECD peasekretär Angel Gurr?a. „Samuti on põhjust muret tunda, et kui riskid üksteist võimendavad, võib nende koosmõju majanduse toibumist oluliselt aeglustada, mis võib arenenud riikides viia stagflatsioonini.“

Kindlasti ja kiiremas korras tuleb jätkata ka avaliku sektori rahanduse saneerimist. Euroalal prognoositakse avaliku sektori võla kasvu tänavu 96%-le SKPst ning OECD riikides keskmiselt enam kui 100%-le SKPst. See on kriisieelse tasemega võrreldes 30 protsendipunkti kõrgem. „Avaliku sektori suur võlakoorem, mis nagu on teada, mõjutab negatiivselt majanduskasvu, tuleb stabiliseerida ja seda siis võimalikult kiiresti vähendama hakata, eriti kui arvestada, millist mõju hakkab järgnevatel kümnenditel avaldama elanikkonna vananemine,“ ütles Gurr?a.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. May 2011, 16:14

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing