Briti korruptsioonivastane seadus kehtib ka Eestis

Tõnis Tamme 27. mai 2011, 00:00

Suurbritannias jõustub 1. juulil uus korruptsioonivastane seadus - Bribery Act 2010. Selle seaduse reeglitega peavad arvestama ettevõtjad, nende audiitorid ja advokaadid kogu maailmas. Nimelt kehtib Bribery Act 2010 ühtmoodi nii Briti ettevõtetele kui ka ükskõik kus mujal asutatud äriühingutele, kelle äritegevus või ka osa sellest, näiteks kauba müük Eestist Inglismaale, omab puutumust Ühendatud Kuningriigiga.

Uus seadus on piiriülese rakendusalaga, mis tähendab, et isik võib saada Briti kohtus süüdi mõistetud altkäemaksu andmise või võtmise eest suvalises maailma nurgas.

Britid kardavad, et investorid jooksevad minema. Põhimõtetelt paljuski oma USA eelkäijat ja eeskuju Foreign Corrupt Practices Act meenutav õigusakt on viimase aasta-kahe vältel olnud Ühendkuningriigis kuumade diskussioonide teemaks ning tema jõustumist on koguni poole aasta võrra edasi lükatud.

Briti ettevõtlusringkondadest on kostnud murenoote, kas uus seadus mitte teatud piirkondadest pärinevaid ja teistsuguste kultuuri- ja äritraditsioonidega investoreid edaspidi Briti saartelt eemale ei peleta? Ning kas Briti ettevõtete konkurentsivõime arenevatel turgudel ei saa oluliselt pärsitud võrreldes investoritega, kes selliste piirangutega arvestama ei pea.

Lisaks altkäemaksu ja pistise andmisele, võtmisele ning vahendamisele, mis on Suurbritannias olnud ka seni kriminaliseeritud, muudab uus seadus karistatavaks ka äriühingute suutmatuse tagada korruptsiooni vältimine.

Hoolimatus võib kätte maksta. See võib väljenduda nii tegevusetuses kui ka rakendatud meetmete ebapiisavuses. Samuti meetmete ebapiisavas rakendamises. Seega võib juhatuse/nõukogu teadmatus või hoolimatus moodustada tulevikus lausa eraldi kuriteokoosseisu. Äriühing saab tema vastu uue seaduse alusel esitatavaid süüdistusi tõrjuda, tõendades, et on rakendanud "asjakohased protseduurid" korruptsioonitegude toimepanemise ennetamiseks. Kindlasti ei pea Eesti ettevõtja edaspidi Inglismaaga äritegemisest loobuma, vaid olukorda endale teadvustama.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:54
Otsi:

Ava täpsem otsing