Leedu Pank tahab piiranguid kinnisvaralaenudele

Katri Soe-Surén, Sirje Rank 31. mai 2011, 12:48

Leedu keskpank tegi ettepaneku piirata kinnisvaraarendajatele antavaid laene ja hüpoteeklaene, et ära hoida kinnisvaramulli.

Leedu Panga ettepanek on seada hüpoteeklaenudele 85-protsendiline piir tagatise väärtusest ja kinnisvaraarendajate laenudele 75 protsendi piir. Keskpank kavatseb arutada oma plaani pangaliiduga, on öeldud panga teates.

Keskpanga sõnul plaanivad nad anda „vastutustundliku laenamise“ suunised, mis aitaks ära hoida uue võimaliku kinnisvaramulli paisumise ja lõhkemise nii nagu see juhtus aastatel 2004-2009. Suunistest peaks saama „distsipliini vahend, vastumürk rahalise lühinägelikkuse ja uute mullide vastu ning ühtlasi ka vahend, mis peaks aitama tarbijail, kellel on vähe majandusteadmisi, vältida liigselt koormavaid finantskohustusi,“ kirjutas panga juht Vitas Vasiliauskas oma avalduses.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. May 2011, 12:48
Otsi:

Ava täpsem otsing