Austraalias suurim majanduslangus läbi aastate

Alyona Stadnik 01. juuni 2011, 13:36

Austraalia majandus tegi esimeses kvartalis 20 aasta suurima languse, pärast seda kui üleujutused halvasid ekspordi, kirjutab San Francisco Chronicle.

Sisemajanduse kogutoodang langes I kvartalis 1,2 protsenti võrreldes IV kvartaliga, kus see  tõusis 0,8 protsent.  Eksport  langes 8,7 protsenti, samas kui masinate ja seadmete kulud hüppasid 6 protsenti üles, lisades 0,4 punkti SKTle, selgus statistikaameti raportist.

Austraalia dollar hakkas taas tõusma pärast seda, kui raportis märgiti, et dollari langus oli olnud väiksem kui majandusteadlased, Goldman Sachs & Partners Australia Pty ennustatud 2%. Kohalik valuuta tõusis Sydneys kella 01:33 seisuga 1,0738 USA dollarini ning 1,0672 USA dollarini New Yorgis.

Raporti andmed näitasid, et Austraalia SKP suhe kodumajapidamiste säästudesse on tõusnud 11,5 protsenti võrreldes möödunud aasta viimase kvartali 9,7 protsentiga, mis on kõrgeim tase alates 2009. aastast. „Pärast jaanuari üleujutusi tehtud kindlustusmaksed on sellele kaasa aidanud,“ ütles Westpac Banking Corp 's peaökonomist Bill Evans.

Riigi valuuta on viimase aasta jooksul tõusnud 29 protsenti, sest ettevõtted, on palganud juurde töökasi, et tulla toime Hiinas ja Indias kasvanud nõudlusega rauamaagi ja söe järele, mis viis töötuse määra alla 5%.

Üleujutuste tekitatud kahju. Kauplemist Queenslandis häirisid üleujutused enim jaanuaris. Austraalia peaministri Julia Gillardi hinnangul oli see kõige kallim loodusõnnetus. Queensland annab 80 protsenti Austraalia kivisöe ekspordist ning seal kasvab rohkem kui 30 protsenti riigi puu-ja köögivilju. Queenslandi majandus langes esimeses kvartalis võrreldes eelmise kvartaliga 0,6 protsenti. Samas Lääne-Austraalia SKP kasvas 3,2 protsenti.

 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    01. June 2011, 13:36
    Otsi:

    Ava täpsem otsing