Veterinaaramet võtab köögiviljad eranduurimise alla

Väinu Rozental 01. juuni 2011, 17:30

Seoses enterohemmoraagilise E.coli (EHEC) bakteriga nakatumise puhanguga uurime me nii eestimaise kui sissetulnud köögivilja mikrobioloogilisi näitajaid erandkorras, kinnitas veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna jaekaubanduse, mahepõllumajanduse ja mitteloomse toidu büroo juhataja Piret Rajasalu.

„Kas me hakkame mikrobioloogilisi näitajaid ka edaspidi regulaarselt uurima, tugineb edasiste riskide hindamisel,“ lausus Rajasalu. „Hetkel kogume infot, kui palju Eestisse neid Hispaania kurke toodud on.“

Rajasalu sõnul on veterinaar- ja toiduameti kohustus kontrollida taimekaitsevahendite jääkide sisaldust puu- ja köögiviljades. „Selline kohustus on kõigil Euroopa Liidu liikmesmaadel,“ lisas ta.

Veterinaar- ja toiduameti kodulehel on kokkuvõte järelevalve tulemustest eelmisel aastal. Eestis võeti mullu analüüsideks kokku 286 proovi, mida uuriti üle 300 erineva taimekaitsevahendi jäägi suhtes. Veterinaar- ja toiduamet võttis eelmisel aastal 177 proovi ja põllumajandusamet võttis 109 proovi. Võetud proovide koguarvust olid kodumaist päritolu toidust 189 proovi ehk 66,1 protsenti.

Taimekaitsevahendite jääke ei leitud 152 proovist, 128 proovil olid jäägid alla piirnormi ja üle kehtestatud piirnormi taimekaitsevahendite jääke leiti 6 proovist (tegu oli India päritolu viinamarjadega, Türgi päritolu aprikoosidega ning Hispaania ja Eesti päritolu brokoli ehk spargelkapsaga). Mittenõuetele vastav toit kõrvaldati turult.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    01. June 2011, 17:30
    Otsi:

    Ava täpsem otsing