Altucher: 10 põhjust, miks USA aktsiaturg hakkab rallima

Raivo Sormunen 02. juuni 2011, 15:06

Pikaaegne Financial Timesi kolumnist James Altucher toob finantsuudistesaidil MarketWatch välja kümme põhjust, miks USA aktsiaturg peaks lähima aasta pooleteise jooksul viskama Dow Jones indeksi 20000 punktini ehk praegusest ligi 63% kõrgema tasemeni.

Eile langes USA aktsiaturg nõrkade makrouudiste peale enam kui 2%, näidates sellega suurimat päevast langust pärast veebruari. Altucheri sõnul vajab turg päev või paar puhkust. “Isegi jumal võttis ühe päeva puhkuseks,” märgib finantskommentaator eilse aktsialanguse peale ja lisab, et järgneva 12-18 kuu jooksul peaks USA kvaliteetaktsiate liikumist jälgiv Dow Jones indeks jõudma 20000 punktini.

Altucher toob välja kümme põhjust, miks USA aktsiaturg peaks lähimas tulevikus rallima:

1) Ehkki USA rahatrükkimise teine voor (QE2) hakkas peale möödunud aasta septembris pole raha veel USA majandusringlusse jõudnud. Keskpanga stimulatsioonipakett peaks majandusse jõudma 6-18 kuu pikkuse viivisega. Nii, et oodake rohkem kui 600 miljardi saabumist majandusse alles 2011. aasta lõpus.
2) President Barack Obama soovib saada järgmisel aastal tagasivalitud ning hoiab aktsiaturul silma peal.
3) kordistaja efekti tõttu ei jõua majandusse stimulatsioonipaketiga mitte 600 miljardit dollarit vaid umbes 3 triljonit dollarit. Sest kui dollar liigub kohvi müüjale, siis see liigub sealt näiteks omakorda ajalehe müüjale, kes saadud raha eest ostab sõõriku jne.
4 ja 5) Arvestamata finantssektorit on ettevõtetel kontodel rekordiline kogus sularaha. Ligi 2 triljonit dollarit. Nad koguvad raha, kuna kardavad et halvad ajad tulevad tagasi. Aga need ei tule tagasi ning seepeale hakkavad ettevõtted kulutama vabu vahendeid aktsiate tagasiostuks. Ning kaks triljonit dollarit suudavad tõsta aktsiate järele nõudlust.
6) Töötuse osas tuleks jälgida ajutiste töökohtade arvu, mis on hetkel kõrgeimal tasemel pärast 2009. aastat. Tööandjad palkavad ajutisi töötajaid enne kui nad hakkavad täiskohaga töötajaid palkama.
 7) viimane majanduslanguse tsükkel oli ajaloos esmakordne, kus ettevõtete rahaline seis paranes iga kvartal. Ettevõtete kasumid on ajaloo kõrgeimal tasemel ning analüütikud on kasumiprognooside osas liialt konservatiivsed.
8) suurfirmade aktsiaid on väga odavad. Apple kaupleb 12kordse prognoositud aastakasumi juures, Intel kõigest kaheksa juures. Ning need on suured nimed, mis mõjutavad oluliselt aktsiaindeksit.
9) Innovatsioon. Kui alles aasta aega tagasi tuli iPad välja, siis praegu on tahvelarvuteid juba 20 miljonil inimesel.
10) Järgneva 25. aasta jooksul hakkavad aktsiaturgu mõjutavad suured demograafilised muutused. Millised need on lubab Altucher välja tuua oma järgmise nädala kommentaaris.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. June 2011, 08:59
Otsi:

Ava täpsem otsing