Läti presidendiks sai oligarhide kandidaat

Harry Tuul 03. juuni 2011, 00:00

Berzinš kogus 53 poolt- ja 44 vastuhäält. Praegune riigipea Valdis Zatlers sai 41 poolt- ja 56 vastuhäält. Mõlema vastu hääletas kolm saadikut.

Läti politoloogide hinnangul sai pärast esimest vooru selgeks, et vene taustaga Üksmeele Keskus leppis oligarh Aivars Lembergsi parteiga Roheliste ja Talunike Liit kokku, et presidendiks saab Andris Berzinš, vahendas uudisteagentuur LETA.

Esimeses voorus jäi president valimata. Läti presidendivalimiste esimene voor kukkus läbi ja president jäi valimata, kuid Berzinšil jäi puudu kõigest üks hääl. Teda toetas 50 rahvasaadikut ja vastu oli 48. Valdis Zatlersi poolt hääletas 43 parlamendiliiget ning vastu oli 55. Seejuures viis seimi liiget olid mõlema kandidaadi vastu.

Läti seimi esimees ja peaministripartei liige Solvita Aboltina teatas pärast esimest vooru, et juhul kui teises voorus valitakse presidendiks Andris Berzinš, võib praegune koalitsioon laguneda ning luuakse uus valitsus. Aboltina hinnangul ei ole praegusel parlamendil ja valitaval presidendil rahva silmis mandaati.

Rahvas toetas Zatlersit. Valimisi saatis eile hommikul Läti seimi juurde kogunenud inimeste toetus Valdis Zatlersile, kes möödunud laupäeval teatas, et paneb rahvahääletusele parlamendi võimaliku laialisaatmise, kuna seim on kaotanud austuse kohtuvõimu vastu ning usalduse valijate silmis. Nn oligarhid on süüdistanud Zatlersit võimu haaramise katses.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing