6. juuni 2011 kell 17:45

Nobeli laureaat ei pääsenud tööle keskpanka

Nobeli majanduspreemia laureaat Peter Diamond lõpetas kandideerimise USA keskpanga Föderaalreservi juhatusse, vahendab CNN. Diamond teeb oma loobumiskirjas etteheiteid senati vabariiklasi.

Diamond süüdistab ajalehes New York Times avaldatud arvamusartiklis sissipoliitikat ja rahapoliitika puudulikku mõistmist. „Läinud aasta oktoobris sain Nobeli majanduspreemia oma töö eest töötuse ja tööturu alal. Kuid ma ei kvalifitseeru teenima Föderaalreservi juhatust – nii vähemalt vabariiklastest senaatorite arvates, kes blokeerisid minu nimetamise.“

Tegelikult on senatis valitsevad lõhed sügavamad, nimelt ei ole vabariiklaste ja demokraatide seas üksmeelt küsimuses, kas riigi majanduse taastumist ohustab rohkem inflatsioon või tööpuudus. Kriitikute sõnul on Diamond liiga keskendunud tööhõivele ja mitte piisavalt inflatsiooniriskidele ja võlgadele.

„Mure (näiliselt madala) tuleviku inflatsiooniriski pärast ei tohi vähendada muret kestvalt kõrge tööpuuduse suurte kulude pärast,“ kirjutas Diamond.Valge Maja teatas, et kahetseb, et Diamondi nimetamise blokeerisid poliitilised põhjused. „Oleme sügavalt pettunud, et kandidaat, kellel oli algul mõlema leeri toetus, langes parteilise obstruktsionismi ohvriks meie majanduse taastumise jaoks sedavõrd olulisel ajal,“ ütles Valge Maja pressiesindaja Jay Carney.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum