Endel Siff: suhted Venemaaga sõltuvad Eesti kasulikkusest

Anne Oja 08. juuni 2011, 00:00

Sifi sõnul on Venemaa oligarhide riik ja venelased on väga pragmaatilised - nad loobuvad koostööst, kui see pole neile majanduslikult kasulik.

Kõik saab alguse majandusest. "Rahvadiplomaatia suhetes Venemaaga ei tööta," selgitas Siff eilsel Eesti Tööandjate Keskliidu Venemaa-teemalisel äriseminaril, juhtides kuulajate tähelepanu sellele, et riikidevaheliste kesiste suhete tegelik põhjus on majanduslik ning headest suhetest rohujuure tasandil pole Venemaa puhul kuigi palju abi.

Nii võis pronksiööle järgnenud transiidisurutises näha Venemaa soovi kasvatada Peterburi külje all olevate sadamate käivet. "Enne pronksiöö sündmusi andis transiidivaldkond tööd paljudele venekeelsetele inimestele Eestis, transiidiettevõtjad said toetada kultuuri ja sellega tõsta ka Venemaa mainet Eesti ühiskonnas," rääkis Siff. "Vene poliitika suund on toetada väikesi ja keskmise suurusega ettevõtteid. Nende tooted võiksid jõuda välisturgudele Eesti kaudu," rääkis Siff.

Eesti sadamate võimalus. Peterburi ümbruse sadamad ei taha tegeleda kaubamahtudega, mis jäävad alla 2-3 miljoni tonni aastas, seega saaks väiksemad ettevõtted ekspordiks kasutada just Eesti sadamaid, mis oleksid valmis teenindama ka ühekordseid kaubapartiisid.

Venemaa president Dmitri Medvedev on rääkinud vajadusest vähendada Venemaa sõltuvust energiatoorme ekspordist. Sifi sõnul kätkeb Venemaa selline soov suuri võimalusi, andes idanaabrile võimaluse arendada ka oma erinevaid regioone, mis praegu on hääbumiskursil.

Lisaks, Vene ettevõtjad lahkuvad massiliselt riigist ja seavad end sisse näiteks Londonis. Miks ei võiks selleks kohaks, kuhu Vene ettevõtjad tulevad, olla edaspidi ka Eesti, küsis Siff.

Majandus- ja muud suhted sujuks paremini, kui Eesti lahendaks Venemaaga piiriküsimused, rääkis eilsel Eesti Tööandjate Keskliidu ärifoorumil Venemaa suursaadik Juri Merzljakov.

"Loodame, et pooled alustavad lähiajal läbirääkimisi tupikseisust väljumiseks," lisas suursaadik.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:54
Otsi:

Ava täpsem otsing