Kas iCloud lennutab Apple'i pilvedesse?

Raivo Sormunen, Kadri Bank 07. juuni 2011, 20:08

Esmaspäeval astus üle kolme kuu taas avalikkuse ette Apple’i juht Steve Jobs, et tutvustada Apple’i uut lahendust.

iCloudi nimeline tarkvara annab kasutajatele võimaluse liigutada oma „digitaalset elu“ arvutite kõvaketastelt elektroonilistesse „pilvedesse“ ehk andmekeskustesse. Apple’i iTunes, mis on maailma suurim muusika müüja, lubab kasutajatel oma muusikafaile selles pilves säilitada, samuti on iCloudis teenus, mid lubab pilve laadida CD-plaatidelt või internetist alla tõmmatud muusikat.

Tarkvara pakub ka muid võimalusi, näiteks märguandesüsteemi, kui kasutaja saab sõnumi, app’ide uuendatud versioone ja lihtsustab veebist artiklite lugemist ja säilitamist. Apple’i alustas iCloudi osas koostööd ka Twitteriga ning uus süsteem lihtsustab säutsumist ja piltide postitamist.

Tehnoloogia ja turu-uuringutega tegeleva Forrester Researchi analüütik Frank Gillett märkis Bloombergile antud intervjuus, et iCloud on Apple’i järjekordne samm, et säilitada oma juhtivat positsiooni nutitelefoni ja tahvelarvutite turul, kuhu on äsja lisandunud Google’i Android tarkvaral põhinevad seadmed. „Kui inimesed saavad oma faile organiseerida ühes sellises isiklikus ökosüsteemis, jäävad nad selle juurde ka püsima, sest üleminek mujale pole mugav,“ ütles Gillett.

Lisaks ühe kindla süsteemi kasutamisele tõi The New York Times välja, et iClouds seob kasutaja ka järjest enam oma seadete külge, sest vaid vähesed iCloude'i teenused töötavad teiste platvormide kui Apple'i peal.

Nagu Apple’i puhul traditsiooniks, tehti uudis teatavaks konverentsil tuhandete fännide ja entusiastide ees. Apple’i aktsia hind tavaliselt tõuseb enne üritust ja langeb ürituse päeval. See langeski eile 5,40 dollarit ehk 1,6%, peatudes 338,04 dollari juures. Aktsia on sel aastal tõusnud kokku 4,8%.

Wall Streetil tekitab endisel küsimusi ettevõtte ikooniks kujunenud Steve Jobsi tervis, sest ta võitleb vähiga. Tegemist oli tema teise avaliku esinemisega pärast jaanuari, kui ta läks haiguslehele, kuid jätkab siiski ettevõtet puudutavate otsuste langetamisel osalemist.
Tema esinemine esmaspäevasel üritusel oli iseenesest uudis, suurendades investorite usku tema paranemisse, samas Bloombergile antud kommentaaris ütles Gleacher & Co analüütik Brian Marshall, et Jobs nägi võrreldes eelmise esinemisega halvem välja. „Kahjuks ma arvan, et tema väljanägemine tõesti oli samm tagasi, võrreldes eelmise korraga, kui teda nägime (jaanuaris iPad II esitlusel – toim).“

Marshall ütles, et kuigi „iCloud näeb päris lahe välja“ ja ei ole lihtsalt muusika salvestamise pilv, on sellel Apple’i käekäigule siiski pikaajaliselt väike mõju.
Uudisteagentuuri Reutersi andmetel prognoosivad Wall Streeti analüütikud küll, et Apple’i aktsia puudutab järgmise 12-18 kuu jooksul 450 dollari piiri. Samuti oodatakse, et Apple kasvatama oma tulusid keskmiselt 20% järgmise viie aasta jooksul. Samas ei ole investorid nõus ise oodatud kasumikasvu valguses raha välja käima.

Telejaama CBS majanduslehekülje Moneywatch kommentaator Dan Burrows tõdes, et Apple’i aktsiaga ei kaubelda täna enam nii, nagu see oleks kuum tehnoloogiaaktsia (ing. k "hot tech stock") ja pärast esmaspäevast Jobsi ülesastumist on ka raske leida põhjust, miks peaks Apple’ist taas kasvuaktsia saama.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. June 2011, 12:49
Otsi:

Ava täpsem otsing