Annus naaseb

Väinu Rozental 09. juuni 2011, 00:00

"Minu meelest on see ebaloogiline, et suuraktsionär, kellele kuulub 50 protsenti ettevõttest, ei ole nõukogus," ütles Merko Ehituse nõukogu liige Indrek Neivelt. "See tekitab paratamatult segadust."

Neivelti sõnul on vahel ka nõukogus omavahel küsitud, et mida Toomas Annus sellest või teisest asjast arvab. "Kuna ta on suuraktsionär, siis paratamatult tuleb temaga rääkida," ütles Neivelt ja lisas, et Annuse tagasitoomine oli teatud mõttes ka tema ja Merko Ehituse nõukogu liikme Olari Taali nõudmine.

Neivelt rõhutas, et tema ei küsiks, nagu ajakirjanik praegu küsib, et miks Annust on vaja nõukokku tagasi, vaid hoopis, et kas oli õigustatud, et ta üldse nõukogust omal ajal ära läks. "See otsus tehti tollal väga emotsionaalses olukorras," lausus ta.

Lahkus 3 aastat tagasi. Merko Ehituse tollane nõukogu esimees Toomas Annus lahkus ettevõtte nõukogust kolm aastat tagasi ehk 2008. aasta juunis ning asus ainuisikuliselt juhtima ASi Järvevana. Ettevõttel puudub majandustegevus ning selle tegevuse ainus eesmärk on ettevõtte ja aktsionäride huvide kaitsmine pikaleveninud maadevahetuse kriminaalasjas. Merko Ehituse nõukogu liikme, ettevõtte finantsvaldkonna juhi Teet Roopalu sõnul ei sünni ükski otsus tühjalt kohalt. "See otsus (Toomas Annuse naasmine ettevõtte nõukokku - toim) on sündinud kümnete põhjuste ja olukordade koosmõju tulemusena ning see on põhjalikult läbi kaalutud," kõlas Roopalu selgitus.

Pool aastat arutatud. Taal ütles, et nõukogu on arutanud Annuse tagasitulekut umbes pool aastat. "See ei ole tänane otsus ja see ei ole ka seotud viimase kvartali majandustulemustega," kinnitas Taal. Merko Ehitus jäi tänavu I kvartalis 4,1 miljoni euro suurusesse kahjumisse ning käive vähenes aastaga 18,2%, 26 miljonile eurole.

"Merko on ikkagi kunagi ju põhiliselt Annuse tehtud," põhjendas Taal ettevõtte asutaja naasmist nõukokku. "Ja kuna turul - mitte niivõrd Merko Ehitusel - on keerulised ajad, siis on hea, kui ta pöördub tagasi üldise strateegilise juhtimise juurde. Seda enam, et kõigi märkide järgi on maadevahetuse protsess jooksmas tühja."

Konkurent, ASi Skanska EMV juhatuse esimees Andres Aavik on kindel, et Annuse tagasivalimine ei muuda Merko positsiooni ehitusturul tugevamaks, vaid paneb asjad nii-öelda õigesse paika. "Annus on ju kogu aeg olnud otsuste tegemise juures," sõnas ta. "Nüüd pannakse tegelikkus ja juriidika ühtsetesse raamidesse."

ASi Nordecon juhatuse esimees Jaano Vink ütles, et ta ei tea, kuivõrd aktiivne või mitteaktiivne on Merko Ehituse nõukogu. "Ettevõtte tööd juhib ikkagi ju tegevjuhtkond ja juhatus ning kui palju nõukogu liikme lisandumine või äraminemine seda mõjutab, see on ettevõtte siseasi," rääkis Vink.

Toomas Annus ütles, et temal kui Merko Ehituse aktsionäril lasub kohustus ettevõtet raskel ajal aidata ja kuna tal on nüüd selleks ka rohkem aega, siis naaseb ta tagasi nõukokku.

Toomas Annus vastas Äripäeva küsimustele kirjalikult.

Miks otsustasite taas Merko Ehituse nõukokku naasta? Ma ei tule igapäevasele tööle, see on põhiline erinevus, võrreldes omaaegse nõukogu liikme positsiooniga. Esimeses kohtuastmes on kohtupäevi sel aastal jäänud veel kümmekond, mistõttu tekib rohkem aega ettevõttele mõelda.

Omaaegse lahkumise põhjus oli vabastada Merko igapäevane tegevus minule esitatud süüdistustega seotud pingest. See lugu on kestnud üle kuue aasta ja millal saabub lõplik tulemus, ei suuda keegi öelda.

Kas otsus naasta Merko Ehituse nõukokku on seotud ettevõtte kehvaks muutunud majandustulemustega? Merko majandustulemused on Eesti majanduse ja ehitussektoris valitseva olukorra nägu. Iga aktsionäri kohus on ettevõtet raskel ajal aidata, minu võimalus on senisest tihedam kohalolek ettevõttes.

Mida kavatsete Merko Ehituse nõukogu liikmena ettevõttes korda saata? Revolutsiooni me ei korralda. Merko on hea ettevõte.

Toomas on Merko asutaja ja aktsionär. Eestis leiduvad tänaseni mõned inimesed, kes on aastaid külvanud arvamust, et tegemist on ühiskonnale ohtliku isikuga. Õnneks ei ole see kampaania tema tegutsemistahet lõplikult suutnud murda. Ma olen veendunud, et Merko aktsionäridele on Toomas Annuse naasmine väga hea uudis ja nad kiidavad selle heaks.

See, milline saab olema tema panus Merko Ehituse nõukogus ja kas ta naaseb nõukogu esimehe kohale, otsustab pärast üldkoosolekut kokku tulev nõukogu.

Börsireeglite kohaselt avaldame muudatused juhtimises, kui need peaks tehtama, börsiteadete kaudu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:55
    Otsi:

    Ava täpsem otsing