Silvia Kruusmaa • 9. juuni 2011 kell 8:48

Valitsus ei toetanud riigipühade arvu tõstmist

Valitsus arutas ja ei toetanud Eesti Keskerakonna fraktsiooni algatatud "Pühade ja tähtpäevade seaduse § 2 muutmise seaduse" eelnõu, millega sooviti sätestada riigipüha ja puhkepäevana ülestõusmispühade 2. püha.

Valitsus ei toetanud eelnõu eelkõige majandusliku mõjuanalüüsi puudumise pärast. Eesti keskmise töönädala pikkuse lühendamine mõjutab riigi sisemajandust ning selle tõttu ei saa täiendavaid riigipühasid sisse viia ilma vastavate mõjude analüüsita. Arvamuse andmise juhtivministeeriumina märkis justiitsministeerium, et täiendava riigipüha kehtestamisel ei saa majanduslikust aspektist pidada piisavaks hinnangut, mille järgi ülestõusmispühade 2. püha on riigipüha enamustes EL liikmesriikides ning sel päeval ei toimu pankadevahelisi ülekandeid.

Riigipühade arvult on Eesti võrreldes teiste Euroopa Liidu riikidega keskmisel positsioonil. Riigipühade arv ulatub Euroopas 10-14 päevani ning Eestis on 12 riigipüha. Ülestõusmise 2. püha ei tähistata riigipühana lisaks Eestile ka väga tugeva katoliikliku traditsiooniga maades: Maltal ja Portugalis.

Hetkel kuum