Vene avangardi klassik Pavel Filonov Kumus

Ragne Nukk 10. juuni 2011, 00:00

Tänasest on Kumus avatud näitus "Pavel Filonov. Vene avangard ja järgnenu", mis toob Eesti publikuni enigmaatilise vene avangardisti ja hulga teiste 20. sajandi esimese poole vene kunstnike loomingu.

Pavel Filonovi elulugu on raskekujuline. Ta ei olnud sotsialistliku realismi pooldaja ja langes seetõttu tagakiusamise ohvriks. Pärast surma 1941. aastal kadus Filonov unustuste hõlma, sest tema töid ei lubatud karmi nõukogude režiimi ajal näitustele. Päevavalgust nägid tema kunstiteosed uuesti alles 1980. aastatel.

Filonov visati kunstikoolist välja ja pärast seda (1912) kirjutas ta oma esimese teksti analüütilise realismi kohta, mille rajajaks teda peetakse. Analüütiline realism vastandus kubismile ja sobis hästi Filonovi väga humanistliku ja pigem sisust kui vormist lähtuva arusaamaga kunstist.

Silmale nähtamatu kujutamine Filonovi kunstis. Kubistid lähtusid esemete pinnapealsest geomeetriast. Analüütiline realism kujutas objekte aga nende sisemisi omadusi järgides, nagu Filonov on öelnud. Kunstniku eesmärk pidi tema sõnul olema nähtamatu kujutamine, esitades maalikunsti vormis bioloogilisi, füüsilisi ja vaimseid protsesse, mida inimsilm ei taju.

1925. aastal asutas Filonov analüütilise kunsti meistrite kooli, mis oli järgijate poolest suurim Venemaal, kuid mille eluiga jäi üürikeseks. Ta õpetas oma õpilasi alustama väikestest detailidest ja töötama niimoodi üldmulje poole, kasutades selleks üliväikseid pintsleid.

Filonovi kõrval on väljas teiste vene klassikute tööd. 1929. aastal planeeriti suurt ülevaatenäitust Filonovi loomingust Vene Muuseumis, kuid nõukogude võim keelas selle ära. 1930. aastatel keeldus Filonov müümast oma töid erakogudesse, kuna oli võtnud kinnisideeks müüa kõik oma tööd Vene Muuseumile, et panna alus analüütilise realismi muuseumile. Sel ajal elas ta väga kehvades oludes ja suri 1941. aastal nälga.

Enamik Filonovi töid jõudis kunstniku õe kaudu lõpuks siiski Vene Muuseumisse. Ka Kumu näitusel olevad tööd pärinevad Riikliku Vene Muuseumi kogudest ja pärinevad ajavahemikust 1911-1940. Muu hulgas on üleval tema võtmetähendusega tööd "Kuningate pidusöök", "Kevade valem" ning tsüklid "Valemid", mis annavad ülevaate Filonovi loomingulisest teekonnast.

Peale Filonovi analüütilise realismi tuleks kindlasti esile tõsta ehk kõige kuulsama vene avangardisti Kazimir Malevitši teoseid, mida saab näitusel samuti näha. Lisaks rikastavad väljapanekut Vassili Kandinsky ja Natalia Gontšarova tööd ning hulk teisi 20. sajandi esimese poole vene meistrite teoseid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:14
    Otsi:

    Ava täpsem otsing