Analüütikud: ostke Rootsi krooni

Raivo Sormunen 14. juuni 2011, 00:00

Rootsi kroon võib tõusta euro suhtes viimase kümne aasta kõrgeima tasemeni, kui Euroopa kiireima majanduskasvuga riigi keskpank peab tõstma baasintressimäärasid, järeldub Bloombergi kogutud andmetest.

Rootsi keskpank tõstab intressimäärasid. Uudisteagentuuri kogutud analüütikute prognoosi alusel loodetakse, et Rootsi kroon võib sel aastal Euroopa ühisraha vastu tugevneda 4,4% ehk praeguselt 9,12 kroonilt euro kohta 8,74 Rootsi kroonile.

Turgudel arvatakse, et Rootsi keskpank tõstab baasintressimäära aasta lõpuks praeguselt 1,75 protsendilt 2,50 protsendile.

Sarnaselt Šveitsi frangiga on Rootsi kroon muutunud lemmikvaluutaks kauplejale, kes soovib lõigata kasu Saksa majanduse kasvust, kuid samal ajal hoiduda euroala võlakriisist. Pole ju vaja Euroopas tegutsevatel rootslastel ja šveitslastel Kreeka, Iiri ja Portugali võlakoorma pärast pead vaevata.

Rootsi krooni peetakse Šveitsi frangist isegi paremaks turvavaluutaks, kuna investorite populaarsuse ja poolehoiu tõttu on frank, mõõdetuna kaupadesse ja teenustesse, euro ja dollari vastu praegu kõige ülehinnatum valuuta üldse.

Rootsi majandus on heas vormis. Rootsi majanduse aastane kasv oli esimeses kvartalis aga 6,4%, võrreldes 5,7%-lise kasvuga aasta varem. Euroalast kiirem kasv pole halvasti mõjunud riigi ekspordile, mida veavad Volvo AB ja Ericsson AB. Kroon on ainult "hakanud lähenema" mõistlikule tasemele, rääkis Rootsi keskpanga asekantsler Lars Nyberg eelmisel nädalal Stockholmis antud intervjuus.

"Rootsi majandus on heas vormis," märkis ka Šoti keskpanga strateeg Paul Robson. "Kui leiab aset Euroopa finantsstabiilsuse allakäik, on tõenäoline, et Rootsil läheb isegi paremini kui Šveitsil. Rootsi on sama tugev varjupaik kui Šveits." Šoti keskpank soovitas 6. mail oma klientidel müüa franki ja osta selle eest Rootsi kroone.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:55

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing