Jaapani keskpank süstib majandusse uut raha

Birjo Must 14. juuni 2011, 10:06

Jaapani keskpank jättis täna intressimäärad muutmata, kuid süstib majandusse raha juurde, kirjutab Reuters.

Nagu oodati, otsustas keskpank hoida intressimäärad nulli kuni 0,1protsendi piires. Samas täiendas keskpank veidi oma hinnangut majandusele, öeldes, et see seisab jätkuvalt silmitsi negatiivse survega, kuid näitab juba paranemise märke.

Keskpank otsustas luua 500 miljardi jeeni suuruse krediidiliini pankadele, kes annavad välja varapõhiseid laene. See on osa keskpanga laenukavast, mis on mõeldud kasvavatele tööstusharudele. Iga pank saab laenata kuni 50 miljardit jeeni 0,1% intressiga kuni neljaks aastaks.

Varapõhine laenamine kujutab endast laene, mida annavad pangad tagatise nagu näiteks inventar ja nõuded, mitte kinnisvara vastu. See võimaldab väikestel firmadel, kel pole pankade poolt nõutud kinnisvara tagatist, parema ligipääsu rahale.

Mitmed analüütikud nõustuvad keskpanga vaatega, et Jaapani majandus jätkab mõõdukat taastumist selle aasta lõpuni, kui tarneraskused lihtsustuvad.

Aktsiaturgu kajastav Nikkei 225 alustas tänast päeva väikese langusega, kuid päeva lõpuks jäi indeks 1,05protsendiga plussi, peatudes 9548 punktil.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. June 2011, 10:06
Otsi:

Ava täpsem otsing