Kreeka börs vajus 1997. märtsi tasemeni

Raivo Sormunen 15. juuni 2011, 00:00

Ateena börsiaktsiate liikumist jälgiv ASE üldindeks alustas eilset päeva 1238 punktil ehk 1,9% miinuses. Tegemist oli indeksi madalaima tasemega pärast 1997. aasta märtsi. Õhtuks oli närviliselt liikuv börsiindeks jõudnud aga siiski kergesse plussi.

Kreeka reiting maailma nõrgim. S&P kärpis üleeile õhtul Kreeka võlakohustuste reitingut kolme pügala võrra tasemele CCC ning hindas, et riigi võlausaldajad võivad oma investeeringust tagasi saada 30-50%. Reitinguagentuur pole ühelegi teisele riigile veel nii madalat võlakohustuste reitingut andnud.

Kreeka finantsnõrkus kasvas jätkuvalt ka investorite silmis. Esmaspäeval tõusis Kreeka võla maksejõutuse vastu kindlustamise hind (5 aasta pikkune CDS) Markiti andmeil rekordilise 1612 baaspunktini (16,12 protsendini).

Kreeka sisemise kriisi pingeid kerivad üles ka Euroopa Keskpank ja euroliidu liider Saksamaa, kes ei suuda leida ühist nägemust, kas ja millisel määral tuleks Kreeka abipaketti kaasata riigi võlausaldajad. Keskpank on siiani seda meelt, et Kreeka võlakirjade restruktureerimist peaks vältima.

Võlakirjade müük lisas veidi kindlust. Euroopa Komisjoni rahandusvolinik Olli Rehn ütles eile ajalehele Sueddeutsche Zeitung, et Kreeka kriisi lahendus pole nii kaugel, kui mõned võivad arvata, ning tõi välja võimaliku "Viini algatuse" diili, mille kohaselt julgustataks Kreeka võlakirju omavaid panku väärtpabereid pärast nende aegumist juurde ostma.

Mõnevõrra leevendust pakkus eile turgudele Kreeka valitsuse võlakirjaoksjon, mille käigus müüdi 1,625 miljardi euro eest kuue kuu pikkusi võlakirju 4,96% intressimääraga. Ehkki väikese finantssüsti intressimäär oli vaid 8 baaspunkti kõrgem kui viimasel oksjonil, pakkus see investoritele siiski väikest usku, et Kreekat päris pankrotti minna ei lasta. ASE üldindeks tõusis eile õhtuks õnnestunud võlakirjade müügi peale 1269 punktini ehk 1,3% plussi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:55
    Otsi:

    Ava täpsem otsing